15 βενετια

Γιατί ένα παιδί να μάθει παραδοσιακούς χορούς

Ευ – ζην στα παιδιά, Χορός

15 βενετιαΑπό τη γυμνάστρια Βενετία Λασκαρίδη.

Ο χορός είναι μια μορφή καλλιτεχνικής και αθλητικής έκφρασης. Είναι ο πληρέστερος και αμεσότερος τρόπος έκφρασης και δημιουργίας. Είναι η τέχνη με την οποία κανείς μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματα του. Η αρμονία και ο συντονισμός των κινήσεων καλλιεργούν τη μνήμη, την αντίληψη και το πνεύμα. Διδάσκει σεβασμό και αυξάνει την αυτοπεποίθηση. Το παιδί μέσα από το χορό ανακαλύπτει το σώμα του και εξερευνεί τις κινητικές τους δεξιότητες. Εξωτερικεύει σε περιβάλλον πειθαρχημένο και προστατευμένο τα συναισθήματά του. Απελευθερώνει τον εαυτό του από τους περιττούς περιορισμούς της λοιπής καθημερινότητας. Καλλιεργεί με όρους δημιουργικούς την φαντασία του.

Ο παραδοσιακός χορός με το δημοτικό τραγούδι αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα και ζωντανότερα στοιχεία του λαϊκού μας πολιτισμού, ο οποίος δείχνει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο την ιδιομορφία αλλά και την ιδιοφυΐα ενός λαού. Με τη διδασκαλία παραδοσιακών χορών τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τα ήθη και τα έθιμα των προγόνων μας, καλλιεργούν τις ρυθμοκινητικές τους ικανότητες, γίνονται κάτοχοι των ιστορικών, παιδαγωγικών και αισθητικών αξιών και συμβάλλουν στη διατήρηση και τη διαιώνιση της λαϊκής μας παράδοσης.

Με τους παραδοσιακούς χορούς το παιδί μαθαίνει να λειτουργεί συλλογικά. Ο κυκλικός χορός που κρατιόμαστε σφιχτά από τα χέρια ενσαρκώνει το συλλογικό πνεύμα. Ο ένας στηρίζει τον άλλο και στηρίζεται απ’ αυτόν, λαμβάνει υπόψη του τα βήματα του άλλου, αλλά περιμένει να τον υπολογίζουν και οι άλλοι. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται ότι ανήκουν σε ένα σύνολο με αμοιβαιότητα.  Με τους παραδοσιακούς χορούς το παιδί αναπτύσσει μέσα του την αίσθηση της ισότητας και του δικαίου.  Η μουσική και ο ρυθμός καλλιεργούν στο παιδί την αντίληψη της αρμονίας και ταυτόχρονα του διδάσκουν την πειθαρχία και τον αυτοέλεγχο. Οι παραδοσιακοί χοροί ταυτόχρονα παρέχουν σωστή στάση σώματος και παράστημα. Η διδασκαλία τους συνεισφέρει σημαντικά στην ψυχοκινητική ανάπτυξη ενός παιδιού, την καλή του ισορροπία, τη σωματική άσκηση, την αισθητική του καλλιέργεια, την κοινωνικοποίησή του, την καλή συνεργασία και το πνεύμα ομαδικότητας που αναπτύσσεται στους κόλπους της ομάδας.

Οι παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί είναι εξωστρεφείς και δίνουν χαρά στα παιδιά. Τους  δίνουν την ευκαιρία να εκδηλώσουν τη ζωντάνια τους, να νιώσουν τη χαρά της δημιουργικής έκφρασης, να τραγουδήσουν, να συγκινηθούν, να αποκτήσουν σχέση με την ελληνική μουσική και το τραγούδι. Διδάσκουν στα παιδιά την περηφάνια, ενώ με την αναβίωση των ηθών, εθίμων και συνηθειών της λαϊκής μας παράδοσης γίνεται το μέσο που συνδέει το παρελθόν και την ιστορία με τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα.

Ο χορός συναρπάζει τους περισσότερους ανθρώπους, μικρούς και μεγάλους. Δεν αποτελεί μόνο άσκηση για το σώμα, αλλά και για το πνεύμα, εκτόνωση και έκφραση συναισθημάτων. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και το στοιχείο της παράδοσης, τότε μιλάμε για τους παραδοσιακούς χορούς. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά από μικρή ηλικία να μαθαίνουν τους παραδοσιακούς χορούς του τόπου μας  και να διατηρούν με αυτόν τον τρόπο ένα μέρος της παράδοσης ζωντανό από γενιά σε γενιά.

Παρακαλούμε κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το oloigiatopaidi.gr. Ευχαριστούμε!

Αφήστε μια απάντηση