12. Κουρτίδου

Το παιχνίδι στην οικογένεια

Ειδική Αγωγή, Ψυχολογία

Από την ψυχολόγο Μαρία Κουρτίδου.

12. ΚουρτίδουΤο παιχνίδι στην οικογένεια

Το παιχνίδι χαρακτηρίζεται από πολλούς ως το βασικό και σταθερό στοιχείο στη ζωή ενός παιδιού. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, θα έπρεπε να υπάρχει σε όλους τους τομείς της ζωής ενός παιδιού και να καταλαμβάνει ποσοτικά μεγάλο μέρος της καθημερινότητας. Στο σχολείο, στις δραστηριότητες, αλλά και μέσα στο σπίτι, στην οικογένεια.

Τα οφέλη του παιχνιδιού είναι ποικίλα. Αρχικά,  το βοηθάει να αποβάλει την ανία του. Να περάσει όμορφα, δημιουργικά, χαρίζοντάς του μια συναισθηματική ευχαρίστηση. Βοηθάει πολύ στην μείωση της επιθετικότητας, διευκολύνοντας ταυτόχρονα την κοινωνική του εξέλιξη, παίζοντας με άλλα παιδιά και κάνοντας ομάδες. Βοηθάει στον κινητικό του συντονισμό, στην αδρή κινητικότητα και στην πνευματική του ετοιμότητα, εφαρμόζοντας κανόνες.

Επιπλέον, προάγει τη γλωσσική του εξέλιξη και την ανάπτυξη της νοημοσύνης του (λο­γι­κο­μα­θη­μα­τι­κή και αφαιρετική σκέψη, μνήμη, δεξιοτεχνίες). Η φαντασία καλλιεργείται έντονα μέσω του παιχνιδιού, συμβάλλοντας ταυτόχρονα και στην προσπάθεια και στην επιμονή. Πειραματίζεται και μαθαίνει να χάνει και να κερδίζει. Και όλα αυτά φυσικά μέσα σε ένα πέπλο πραγματικής ψυχαγωγίας, χωρίς το φόβο του εθισμού και άλλων δυσάρεστων συνεπειών.

Πολλές φορές κάνουμε το λάθος να πιστεύουμε πως το παιδί πρέπει να παίζει στο σχολείο και σε εξωτερικούς χώρους και όχι στο σπίτι, αγνοώντας την έμφυτη ανάγκη του να το κάνει παντού και συχνά. Το παιχνίδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί με σκοπό να γίνει και η ίδια η οικογένεια μια ομάδα, λειτουργώντας πολύ ευεργετικά στις σχέσεις μεταξύ των μελών της.

Μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να εντάξουμε το παιχνίδι στην οικογενειακή ζωή αναλύονται παρακάτω:

  • Δουλειές σπιτιού- νοικοκυριό. Αν καταφέρουμε να εντάξουμε όχι μόνο τα παιδιά, αλλά και όλα τα μέλη της οικογένειας, στις καθημερινές δουλειές που απαιτούνται, τότε η ίδια η καθημερινότητα θα φαντάζει πολύ πιο διασκεδαστική, κάνοντας ταυτόχρονα και τα παιδιά, ενεργά μέλη του σπιτιού.
  • Ομαδικά παιχνίδια σε κοινές ελεύθερες ώρες. Συνήθως το βράδυ, όπου όλη η οικογένεια βρίσκεται στο σπίτι, μισή ώρα κοινού παιχνίδι, βοηθάει στην αίσθηση της ομάδας και της ομαδικής ψυχαγωγίας, αυξάνοντας την αίσθηση του οικείου, της χαράς, της καλής διάθεσης. Ειδικά όταν αυτό γίνεται το βράδυ, βοηθάει στο να ολοκληρωθεί η μέρα με έναν ευχάριστο και ήρεμο τρόπο, αφήνοντάς μας μια αίσθηση χαλαρότητας χωρίς εντάσεις.
  • Ένα διάλειμμά το μεσημέρι. Πολλές φορές τα παιδιά, έχουν την ανάγκη να ξεκουραστούν και να ηρεμήσουν το μεσημέρι, όπως και οι γονείς, λόγω κούρασης. Μπορούμε λοιπόν, την ώρα του μεσημεριανού φαγητού, να προσθέσουμε ένα παιχνίδι γρήγορο αμέσως μετά, πριν ή κατά τη διάρκεια του φαγητού. Ακόμα και το παιχνίδι της σιωπής (όταν τρώμε δε μιλάμε), προσδίδει ένα τόνο παιχνιδιού στη «βαρετή ώρα του φαγητού», με ένα έπαθλο για το νικητή π.χ. ένα σοκολατάκι. Επίσης, βοηθάει στο να μάθει το παιδί να τρώει προσεκτικά και να μη μιλάει ταυτόχρονα για λόγους ασφαλείας.
  • Σαββατοκύριακα με έξτρα διασκέδαση. Σίγουρα τα σαββατοκύριακα είναι πιο εφικτή η –περισσότερη σε χρόνο- ενασχόληση όλης της οικογένειας με το παιχνίδι. Θα προτείναμε περισσότερο παιχνίδια σε εξωτερικούς χώρους, ώστε να βγει όλη η οικογένεια και λίγο εκτός σπιτιού, αλλάζοντας παραστάσεις. Τα παιχνίδια που περιλαμβάνουν και ένα αθλητικό στοιχείο, βοηθούν, εκτός από το ψυχοσυναισθηματικό κομμάτι και στο σωματικό.

Όπως καταλαβαίνουμε, το παιχνίδι θα πρέπει να καταλαμβάνει πρωτεύοντα ρόλο στην καθημερινότητα και στη ρουτίνα κάθε οικογένειας. Δέκα μέρες δοκιμής, θα πείσουν ακόμα και τους πιο δύσπιστους στο ότι, το παιχνίδι εξισορροπεί την οικογένεια, δημιουργεί και βελτιώνει δεσμούς, μειώνοντας τις εντάσεις. Δοκιμάστε το!

Παρακαλούμε κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το oloigiatopaidi.gr . Ευχαριστούμε!

Αφήστε μια απάντηση