σχολικη φοβία

Σχολική Φοβία μέρος 1: Μήπως έχει το παιδί μου;

Ειδική Αγωγή, Ψυχολογία

Από την ψυχολόγο Μαρία Κουρτίδου.

Σχολική Φοβία μέρος 1: Μήπως έχει το παιδί μου;

 σχολικη φοβίαΗ σχολική φοβία, είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ συχνά τους ειδικούς ψυχικής υγείας που ασχολούνται με παιδιά, καθώς τα ποσοστά εμφάνισής της έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια.

Καθημερινά, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε περιστατικά σχολικής φοβίας, κυρίως σε παιδιά δημοτικού. Επιπλέον, ολοένα και περισσότεροι γονείς αναγνωρίζουν ανησυχητικά σημάδια στη συμπεριφορά των παιδιών τους και ζητούν βοήθεια. Ποια είναι όμως τα κύρια συμπτώματα της συγκεκριμένης φοβίας;

  • Σωματοποιημένος πόνος (στομαχόπονος, κεφαλαλγίες, ναυτία, διάρροιες, εξάντληση κτλ). Πολλά παιδιά λοιπόν, παραπονιούνται για αρκετό χρονικό διάστημα για πόνους ή συμπτώματα, χωρίς οργανική αιτιολογία. Πολλές φορές, συνυπάρχουν και εμφανή συμπτώματα άγχους (ιδρωμένες παλάμες, κλάμα, δύσπνοια, αϋπνία κτλ). Συνήθως συνοδεύονται και από επίμονη άρνηση του παιδιού να μιλήσει για το σχολείο ή να πάει στο σχολείο. Τέλος, αρκετές φορές, τα συμπτώματα αυτά είναι πιο έντονα το βράδυ της Κυριακής ή το πρωί της Δευτέρας.
  • Παλινδρόμηση σε προηγούμενα εξελικτικά στάδια (νυχτερινή ενούρηση, αποτυχημένος έλεγχος σφιγκτήρων, έντονη προσκόλληση και εξάρτηση από το γονέα, αλλαγή στην ομιλία- τραυλισμός, μωρουδιακή ομιλία, επιλεκτική αλαλία). Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι γονείς διαπιστώνουν ένα πισωγύρισμα των παιδιών σε συνήθειες προηγούμενων ηλικιών. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να έρχονται και να φεύγουν, ή να έχουν διάρκεια ακόμη και μερικών μηνών.
  • Έντονες φοβίες και κρίσεις πανικού. Τα παιδιά εμφανίζουν φοβίες οι οποίες παλαιότερα δεν υπήρχαν, συνοδευόμενες από μία ή και περισσότερες κρίσεις πανικού (δύσπνοια, ταχυκαρδία, ζαλάδα, ναυτία, τρέμουλο κτλ). Τα παραπάνω συμπτώματα γίνονται συχνά εμφανή σε παραπάνω του ενός περιβάλλοντα (σπίτι, σχολείο, φροντιστήριο ).
  • Έντονη ανησυχία για την ασφάλεια του ίδιου, της οικογένειας και του στενού περίγυρου.
  • Ανασφάλεια παραμονής σε ένα χώρο μόνο του. Ακόμη και στο ίδιο του το δωμάτιο, δε μπορεί πια να κοιμηθεί, ή ακόμη και να παραμείνει λίγα λεπτά για παιχνίδι. Αναζητεί συνεχώς τη συντροφιά κάποιου, ώστε να μπορέσει να παραμείνει, χωρίς άγχος, μέσα στο συγκεκριμένο δωμάτιο ή χώρο.
  • Αλλαγή στην κοινωνικότητα. Συνήθως εκδηλώνεται με ξαφνική και έντονη εσωστρέφεια του παιδιού. Ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζεται και με ξαφνικά ξεσπάσματα εξωστρέφειας, ή με γρήγορη εναλλαγή και των δύο.
  • Έντονα ξεσπάσματα θυμού.
  • Διατροφικές διαταραχές. Πολλά παιδιά που εκδηλώνουν σχολική φοβία, παρουσιάζουν ανορεξία και κάποια άλλα έντονη βουλιμία, ως εκτόνωση του στρες που βιώνουν.
  • Διαταραχές ύπνου. Τις περισσότερες φορές, παρουσιάζεται αϋπνία. Έχουν ωστόσο παρατηρηθεί και περιπτώσεις με υπνηλία.

Αν παρατηρήσετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα στο παιδί σας και δείτε ότι αυτά έχουν διάρκεια, χωρίς εμφανή αιτία, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε άμεσα κάποιον ειδικό. Πολλές φορές η αιτία κρύβεται σε κάτι που ούτε τα ίδια τα παιδιά δε μπορούν να συνειδητοποιήσουν. Για αυτό και χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.

Επειδή οι αιτίες που  μπορούν να προκαλέσουν μια σχολική φοβία είναι πολλές και χρειάζονται ιδιαίτερη ανάλυση, το επόμενο άρθρο μας θα αφιερωθεί σε αυτές, συνεχίζοντας αυτό το φλέγον πρόβλημα που ταλανίζει πολλά παιδιά και τις οικογένειές τους.

Παρακαλούμε κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το oloigiatopaidi.gr . Ευχαριστούμε!

Αφήστε μια απάντηση