σχεσεις γονεα δασκαλου

Σχέση δασκάλου – γονέα

Παιδαγωγικά, Προσχολική Ηλικία, Σχολική Ηλικία

Από το δάσκαλο Βαγγέλη Αλεξόπουλο.

Σχέση δασκάλου – γονέα

σχεσεις γονεα δασκαλουΤα τελευταία χρόνια εξαιτίας ποικίλων κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων παρατηρείται στον χώρο της εκπαίδευσης μια περίπλοκη και παράδοξη διαπροσωπική σχέση. Η σχέση δασκάλου–γονέα με συνδετικό κρίκο το μαθητή στο σχολείο και στην τάξη. Σκοπός του άρθρου δεν είναι να παραθέσει το παράδοξο αυτής της σχέσης αλλά να την εξυγιάνει και να την επανακαθορίσει από τη ματιά του δασκάλου.

Πρέπει να θυμόμαστε πως ο δάσκαλος είναι από τα λίγα σημαντικά πρόσωπα στη ζωή του παιδιού. Ο δάσκαλος είναι ο άνθρωπος ο οποίος μετά τους γονείς, ασχολείται καθημερινά και ουσιαστικά με την καλλιέργεια, την διαπαιδαγώγηση και την εκπαίδευση του παιδιού.

Η σχέση δασκάλου-γονέα είναι εξαιρετικά σημαντική για την εξέλιξη του παιδιού καθώς ο δάσκαλος αποτελεί το δεύτερο γονέα στο σχολείο και ο γονέας το δεύτερο δάσκαλο στο σπίτι.

Αν η σχέση αυτή κυριαρχείται από αλληλοσεβασμό και αλληλοεκτίμηση τότε είναι σίγουρο πως δουλεύει υπέρ του μικρού μας μαθητή.

  • Γνωρίστε λοιπόν το δάσκαλο του παιδιού σας, εκφράστε του τους προβληματισμούς σας και τις απορίες σας.
  • Εκτιμήστε το ότι είναι διατεθειμένος να κάνει ό,τι καλύτερο για το παιδί σας.
  • Χτίστε μια σχέση εμπιστοσύνης και σεβασμού.

12,40€ μόνο 7,90€

εξωφ. οδηγος γονεα

*για περισσότερες συμβουλές διαβάστε το βιβλίο «Οδηγός γοΝέα»

Να θυμάστε ότι ο δάσκαλος είναι επιστήμονας και δεν βρέθηκε τυχαία στην τάξη. Το γεγονός ότι όλοι οι γονείς υπήρξαν κάποτε μαθητές δεν σημαίνει πως μπορούν να παρεμβαίνουν και να καθορίζουν την στρατηγική διδασκαλίας του εκπαιδευτικού. Είναι σα να λέμε πως επειδή όλοι μας υπήρξαμε ασθενείς με γρίπη, μπορούμε να παρέμβουμε και να καθορίσουμε το μοντέλο θεραπείας που θα ακολουθήσει ο γιατρός μας.

Ο γονέας πρέπει να βλέπει το δάσκαλο ως σύμμαχό του στον αγώνα για την καλλιέργεια και την ολοκλήρωση της προσωπικότητας του παιδιού του.

Από την άλλη, ακόμα και αν τελικά δεν καταφέρετε να χτίσετε μια παραγωγική και ωφέλιμη για το παιδί σας  σχέση με το δάσκαλο, φροντίστε να μην τα καταστρέψετε όλα. Όσο και αν δεν αποδέχεστε την προσωπικότητα και το μοντέλο διδασκαλίας του δασκάλου, πάντα να δείχνετε (τουλάχιστον μπροστά στο παιδί σας) ότι σέβεστε το έργο του. Αυτό και μόνο θα βοηθήσει το παιδί σας να αποκομίσει έστω και το παραμικρό θετικό στοιχείο που μπορεί να του μεταφέρει ο δάσκαλός του. Με οποιαδήποτε άλλη στάση, είτε υποτίμησης, είτε χλευασμού ο μόνος χαμένος θα είναι το παιδί σας καθώς ο δάσκαλος θα έχει πέσει στα μάτια του και οποιαδήποτε ευκαιρία να κερδίσει το παραμικρό από αυτόν θα πάει χαμένη.

  • Ανεβάστε λοιπόν το δάσκαλο στα μάτια του παιδιού σας ανεξάρτητα με τα συναισθήματά σας απέναντί του. Αυτή σας η στάση μόνο καλό έχει να κάνει στο παιδί σας.
  • Ακολουθήστε τις στρατηγικές του δασκάλου και συνεχίστε το έργο της διαπαιδαγώγησης στο σπίτι.
  • Υιοθετήστε το μοντέλο μελέτης που ακολουθεί ο δάσκαλος ώστε να μη δημιουργείται σύγχυση στο παιδί.

Κρατήστε το ότι η διαπαιδαγώγηση είναι το δυσκολότερο μάθημα. Είναι 100 φορές πιο εύκολο για ένα δάσκαλο να μάθει στο παιδί σας κάθετη διαίρεση από το να του μάθει κανόνες συνεργασίας και ομαδικότητας, αλληλοσεβασμού και αυτό-οργάνωσης.

Ο δάσκαλος είναι από τους λίγους ανθρώπους στον κόσμο που αγαπά και νοιάζεται για το παιδί σας. Βοηθήστε τον να κάνει το έργο του όπως αυτός μόνο ξέρει και έτσι θα βοηθήσετε το ίδιο σας το παιδί.

Καλή επιτυχία

Παρακαλούμε κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το oloigiatopaidi.gr . Ευχαριστούμε!

Αφήστε μια απάντηση