προαθλητικος ελεγχος

Προαθλητικός καρδιολογικός έλεγχος

Ιατρικά, Καρδιολόγος

Από την ειδική καρδιολόγο Αλεξάνδρα Λάμπρου

Προαθλητικός καρδιολογικός έλεγχος

προαθλητικος ελεγχοςΗ άσκηση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής δραστηριότητας των παιδιών και των εφήβων.

Ο προαθλητικός καρδιολογικός έλεγχος σε όλες τις ηλικίες έχει προσλάβει μεγάλη έκταση τα τελευταία χρόνια. Αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή σε συστηματική άσκηση καθώς τα περιστατικά αιφνίδιου θανάτου κατά τη διάρκεια της άσκησης, αν και σπάνια, αποτελούν ένα τραγικό γεγονός που ασφαλώς λαμβάνει μεγάλη δημοσιότητα.

Πρώτος στόχος είναι η πρόληψη του αιφνίδιου θανάτου, αλλά και ο εντοπισμός και η διάγνωση παθολογικών καταστάσεων που δεν αποκλείουν την αθλητική δραστηριότητα, αλλά απαιτούν ειδικές προφυλάξεις και παρακολούθηση.

Η άσκηση προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα όμως δεν προκαλεί «ανοσία» στη στεφανιαία νόσο. Ακόμη και ένας μαραθωνοδρόμος μπορεί να υποστεί έμφραγμα μυοκαρδίου όταν έχει άλλους ισχυρούς παράγοντες κινδύνου.

Συγγενείς καρδιοπάθειες ονομάζονται όλες οι εκ γενετής καρδιοπάθειες, εκείνες δηλαδή οι παθήσεις με τις οποίες γεννιέται ένα παιδί και οφείλονται σε ανατομική ανωμαλία της καρδιάς. Η σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση θα επιτρέψει στο 80% των παιδιών όχι μόνο να ζήσει ως την ενηλικίωση, αλλά να έχει και πλήρη ένταξη στο κοινωνικό σύνολο. Η αιτία εμφάνισης των συγγενών καρδιοπαθειών είναι συνήθως γονιδιακή, οφείλεται δηλαδή από παθολογικό γονίδιο που μεταβιβάζεται από τους γονείς στο παιδί. Παράγοντες όπως παθήσεις της μητέρας, η λήψη φαρμάκων, οι ιογενείς λοιμώξεις όπως η ερυθρά, κατά τη διάρκεια της κύησης, ιδιαίτερα στο πρώτο τρίμηνο,  μπορούν να επιδράσουν στο έμβρυο. Χρωμοσωμικές ανωμαλίες όπως το σύνδρομο Down, σχετίζονται σε ιδιαίτερα αυξημένη συχνότητα συνύπαρξης ανωμαλιών στη διάπλαση της καρδιάς.

Ανίχνευση του τι δεν πάει καλά.

Μερικά παιδιά με συγγενή καρδιοπάθεια μπορεί να μη διαγνωστούν από τη γέννηση και αρχικά να μην έχουν συμπτώματα. Αργότερα όμως εμφανίζονται κάποια συμπτώματα και σημεία, ιδίως κατά την άσκηση, που δεν πρέπει να διαφύγουν της προσοχής μας.

Συμπτώματα και σημεία όπως:

  • Δύσπνοια

Τα παιδιά με προβλήματα καρδιάς λαχανιάζουν πολύ πιο γρήγορα από τα φυσιολογικά παιδιά ενώ τρέχουν παίζουν.

Τα παιδιά αυτά δύσκολα ακολουθούν τους συνομήλικούς τους στο παιχνίδι και της αθλητικές δραστηριότητες.

Κατά την άσκηση προκαλείται αύξηση της συχνότητας και του βάθους της αναπνοής τους.

  • Κυάνωση

Η εμφάνιση μελανού χρώματος, δηλαδή κυάνωσης, γύρω από το στόμα και τη μύτη, που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του ενεργητικού παιχνιδιού ή των αθλημάτων αποτελεί ένδειξη μειωμένης προσφοράς οξυγόνου στους μύες.

  • Αίσθημα ζάλης και λιποθυμίας

Το αίσθημα αυτό δημιουργείται όταν εμφανίζονται αρρυθμίες, δηλαδή μη φυσιολογικές μεταβολές στον καρδιακό ρυθμό. Συχνά, τα παιδιά με καρδιολογικό πρόβλημα παραπονούνται συχνά για δυνατούς καρδιακούς χτύπους ή ταχυκαρδία, σε ελάχιστη κόπωση ή και σε ηρεμία.

  • Εύκολη σωματική κόπωση-υπνηλία

Τα παιδιά με μη ικανοποιητική καρδιακή λειτουργία συχνά αναφέρουν εύκολη κόπωση και υπνηλία, λόγω χαμηλής καρδιακής παροχής. Έτσι, όταν κάποιο παιδί παραπονείται για εύκολη κόπωση με μικρή αναλογικά προσπάθεια και κοιμάται πολλές ώρες θα πρέπει να ελεγχθεί περαιτέρω.

  • Προκάρδιο άλγος (Πόνος στο στήθος)

Ο πόνος στο στήθος ως μεμονωμένο σύμπτωμα δεν είναι παθογνωμικό σημείο συγγενούς καρδιοπάθειας. Ωστόσο όταν συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως ταχυκαρδία ή δύσπνοια καθώς και όταν αναφέρεται επανειλημμένα αξίζει να διερευνηθεί.

  • Φτωχή ανάπτυξη

Τα παιδιά με καρδιοπάθειες υπολείπονται σε ανάπτυξη από τους συνομήλικούς τους.Τα παιδιά αυτά αναπτύσσονται αργά, υπολείπονται σε βάρος και ύψος, ενώ συχνά έχουν φτωχή όρεξη.

  • Συχνές λοιμώξεις

Τα παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες εμφανίζουν πολύ συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού, από κοινά κρυολογήματα ως βρογχίτιδες κ.α..

Στην περίπτωση που ένα παιδί παρουσιάζει δύο ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει καταρχήν να εξεταστεί από παιδίατρο και στη συνέχεια από καρδιολόγο προκειμένου να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί η συγγενής καρδιοπάθεια.

Παρακαλούμε κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το oloigiatopaidi.gr . Ευχαριστούμε!

 

Αφήστε μια απάντηση