Πως διαβάζουμε ένα παραμύθι στα παιδιά

Παιδαγωγικά, Προσχολική Ηλικία, Σχολική Ηλικία

Από την παιδαγωγό προσχολικής ηλικίας Μαρίνα Πεγγίδου.

Πως διαβάζουμε ένα παραμύθι στα παιδιά

«Αν θέλετε το παιδί σας να είναι έξυπνο διαβάστε του παραμύθια. Αν θέλετε να γίνει πιο έξυπνο, διαβάστε του περισσότερα παραμύθια» είχε πει κάποτε ο Αϊνστάιν και πόσο δίκιο είχε! Η αφήγηση ενός παραμυθιού είναι ο καλύτερος τρόπος για να ταξιδέψει ένα παιδί! Τα παραμύθια αναπτύσσουν την παιδική φαντασία, βοηθούν την συγκέντρωση, δίνουν την ευκαιρία για διάλογο ενώ παράλληλα διδάσκουν και συμβάλλουν θετικά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της προσωπικότητας των παιδιών.

8 + 1 σημεία που πρέπει να προσέξετε 

Ξεκινάμε με ενθουσιασμό: Για να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον του παιδιού, ξεκινάμε την αφήγηση του με τέτοιο ενθουσιασμό, ώστε να ταξιδέψουμε στον μαγικό κόσμο του παραμυθιού!

Διαβάζουμε αργά: Τα μικρά παιδιά λαμβάνουν καλύτερα τις πληροφορίες που ακούν με αργό και σταθερό ρυθμό. Γι’ αυτό προσπαθούμε να διαβάζουμε αργά το κείμενο.

Αλλαγές στην ένταση της φωνής: Διαδραμματίζει σημαντικό ρόλο η ένταση που χρησιμοποιούμε. Ξεκινάμε με ήρεμη φωνή και εναλλαγή στον τόνο ανάλογα με τον ήρωα του παραμυθιού (κανονική φωνή για τον ήρωα, χοντρή για τον κακό) και την ροή της ιστορίας. Όταν πια θα αρχίσουν οι ανατροπές και οι περιπέτειες τον ηρώων, αυξάνουμε τον ρυθμό σας και την ένταση της φωνής όπου το απαιτεί η ιστορία.

Αλλαγές στο πρόσωπο και το σώμα: Διαβάζοντας ένα παραμύθι, προσπαθούμε για γίνουμε όσο πιο παραστατικοί μπορούμε, ώστε να αποδώσουμε καλύτερα το περιεχόμενο του. Αυτό το καταφέρνουμε με γκριμάτσες (συνοφρυονόμαστε, απορούμε, τρομάζουμε), κινήσεις με τα χέρια, παντομίμα (π.χ. «και αρπάζει ένα σπαθί», μιμούμαστε πως βγάζουμε ένα υποτιθέμενο σπαθί από την τσέπη) και ήχους (π.χ. «χτύπησε την πόρτα», χτυπάμε το ξύλο της καρέκλας).

Εικόνες: είναι πολύ σημαντικό να αφιερώσουμε χρόνο στις εικόνες του παραμυθιού. Δίνουμε στο παιδί την ευκαιρία να αναζητήσει πληροφορίες που δεν έχει κατανοήσει μόνο με την αφήγηση (π.χ. κρυμμένα ζώα πίσω από τα δέντρα στον δάσος που διασχίζει η Κοκκινοσκουφίτσα). Κάντε ερωτήσεις για τα χρώματα της εικόνας, βρείτε την ευκαιρία να μετρήσετε (π.χ. πόσα κατσικάκια βλέπεις; Ας τα μετρήσουμε!). Έτσι, ακονίζεται το μυαλό του παιδιού σας και διεγείρετε την φαντασία του!

Συναισθήματα: Τα συναισθήματα πρέπει να βιώνονται και όχι απλά να προφέρονται. Αν ο ήρωας είναι χαρούμενος διαβάζουμε με χαμόγελο στα χείλη και ενθουσιασμό, αν πάλι είναι λυπημένος, η αφήγηση μας είναι γεμάτη παράπονο και μπορεί να την διακόπτει κάποιο αναφιλητό. Διαβάζοντας για ένα θυμωμένο ήρωα υπάρχει ένταση στη φωνή και ξέσπασμα. Καθώς διαβάζουμε την ιστορία, δεν ξεχνούμε να αναλύσουμε τα συναισθήματα των ηρώων και να ρωτήσουμε την άποψη των παιδιών (π.χ. ο ψεύτης βοσκός είναι χαρούμενος ή στεναχωρημένος;  Γιατί;, Τι νιώθει η Καρλότα μέσα στην κατσαρόλα; Έπρεπε να εμπιστευθεί την Πουπού;).

Κείμενο: Φροντίζουμε να δείχνουμε με το χέρι το κείμενο που διαβάζουμε, ώστε το παιδί να κατανοεί πως διαβάζουμε τις λέξεις και όχι τις εικόνες! Με την πάροδο του χρόνου, ρωτούν για τις λέξεις «που λέει π.χ. κότα;» και μπορούν σταδιακά να αναγνωρίζουν τα γράμματα.

Ερωτήσεις: Αφήνουμε τα παιδιά να εκφράσουν τις απορίες τους και απαντούμε στις ερωτήσεις τους. Δίνουμε διευκρινήσεις όπου μπορούμε! Παράλληλα, δεν ξεχνούμε να μεταφέρουμε το επιμύθιο σε τωρινό χρόνο (π.χ. ο Πέτρος στον καλόκαρδο λύκο παράκουσε τον παππού του –> είναι σωστό να παρακούμε τον παππού/μαμά/μπαμπά;)

Τέλος αφήγησης: Αφού τελειώσει το παραμύθι αφήνουμε λίγη ώρα στο παιδί και μετά μπορούμε να συζητήσουμε. Το ρωτάμε τι του άρεσε περισσότερο, ποιος ήρωας ήταν ο αγαπημένος του, αν θα ήθελε να αλλάξει κάτι ή αν θα προτιμούσε ένα διαφορετικό τέλος. Με αυτό τον τρόπο αναπτύσσεται η σκέψη του, μπορεί να αρχίσει να εκφράζεται και να σχηματίζει τη δική του γνώμη!

Βέβαια, το πιο σημαντικό, το πιο σπουδαίο από όλα, είναι όταν διαβάζετε ένα παραμύθι στο παιδί σας, να το κάνετε με αγάπη! Ό,τι γίνεται με αγάπη, έχει πάντα θετικά αποτελέσματα !

Καλή ανάγνωση!

Παρακαλούμε κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το oloigiatopaidi.gr . Ευχαριστούμε!

Αφήστε μια απάντηση