πλατυποδια

Πλατυποδία

Ιατρικά, Ορθοπαιδικός

Από την ορθοπαιδικό Ουρανία Κούκου

Πλατυποδία

πλατυποδιαΗ πλατυποδία συνίσταται σε αύξηση της επιφάνειας επαφής του πέλματος κατά την οποία η ποδική καμάρα είναι αποπλατυσμένη και χαμηλότερη από το φυσιολογικό. Είναι δυνατόν να συνυπάρχει με έξω παρεκτόπιση της πτέρνας και τότε ονομάζεται βλαισοπλατυποδία.

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ: Η πλατυποδία ταξινομείται σε παθολογική και φυσιολογική. Η παθολογική πλατυποδία παρουσιάζει δυσκαμψία και συνήθως απαιτεί θεραπεία. Η φυσιολογική πλατυποδία είναι χαλαρή, καλοήθης και αποτελεί παραλλαγή του φυσιολογικού.

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΛΑΤΥΠΟΔΙΑ: Η ποδική καμάρα αρχίζει να αναπτύσσεται μετά την ηλικία των 12-18 μηνών, με την έναρξη της βάδισης, και ολοκληρώνεται στην ηλικία των 4-5 ετών. Συνεπώς, όλα τα παιδιά γεννιούνται πλατύποδα και η ποδική καμάρα αναπτύσσεται στη συνέχεια ώστε στην ηλικία των 10 ετών. Μόνο το 4% περίπου των παιδιών παραμένουν πλατύποδα.

ΑΙΤΙΑ ΠΛΑΤΥΠΟΔΙΑΣ: Στη χαλαρή πλατυποδία το κύριο αίτιο είναι συνήθως η χαλαρότητα των συνδέσμων του άκρου ποδός. Λιγότερο συχνά αίτια που θα πρέπει να αναζητούνται είναι η βράχυνση του αχίλλειου τένοντα, η έξω στροφή των κάτω άκρων, τα βλαισά γόνατα ή διάφορα σύνδρομα όπως Marfan, Ehlers – Danlos. Στη δύσκαμπτη πλατυποδία τα αίτια μπορεί να είναι συγγενή όπως: κάθετος αστράγαλος, οστικές ή χόνδρινες γέφυρες και επίκτητα όπως: ενδαρθρικά κατάγματα πτέρνας ή αστραγάλου, ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.α.

ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ: 1) Σχεδόν 100% στα νεογνά 2) 15% περίπου των ενηλίκων 3) δυνατόν να είναι οικογενής 4) συχνότερη σε πληθυσμούς που φορούν υποδήματα και σε παχύσαρκους.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ: Κατά κανόνα το παιδί δεν παραπονείται για πόνο. Οι γονείς συνήθως αναφέρουν ότι τα παιδιά τους παρουσιάζουν εύκολα κόπωση , ασταθές ή και άχαρο βάδισμα σε σχέση με συνομήλικά τους παιδιά. Επιπλέον, αναφέρουν γρήγορη φθορά των υποδημάτων συνήθως στο έξω χείλος της πτέρνας. Αν το παιδί παραπονείται για πόνο πρέπει να εξεταστεί από Ορθοπαιδικό , ώστε να αποκλειστούν κάποιες οστικές ή συνδεσμικές ανωμαλίες που μπορεί να συνυπάρχουν οι οποίες μπορεί να χρήζουν και χειρουργικής αποκατάστασης.

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ: Το νηπιακό πόδι στην ποδική καμάρα έχει λιπώδη ιστό. Όταν το παιδί αρχίζει και περπατάει ενδέχεται να εμφανίζεται η ποδική καμάρα αλλά εξαφανίζεται όταν το πόδι φορτίζεται. Όταν πρόκειται για χαλαρή πλατυποδία και ζητηθεί από το παιδί να σταθεί στα δάκτυλα των ποδιών του, η καμάρα εμφανίζεται και η πτέρνα έρχεται σε θέση ραιβότητας. Υπάρχουν ειδικές δοκιμασίες για τον έλεγχο ύπαρξης χαλαρής ή δύσκαμπτης πλατυποδίας οι οποίες διενεργούνται από τον Ορθοπαιδικό γιατρό.

ΠΑΡΑΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: Στη διάγνωση συνεισφέρει ο πελματογραφικός έλεγχος και η ανάλυση βάδισης (πελματογράφημα).

ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ: Στα ασυμπτωματικά παιδιά σπάνια γίνεται ακτινολογικός έλεγχος. Στα παιδιά που αναφέρουν συμπτώματα διενεργείται ακτινολογικός έλεγχος με ειδικές λήψεις και αν χρειαστεί και αξονική τομογραφία.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Η θεραπεία της ασυμπτωματικής χαλαρής πλατυποδίας σε ένα κατά τα άλλα υγιές παιδί είναι η παρακολούθηση. Δεν ενδείκνυται η πρώιμη προφυλακτική θεραπεία ασυμπτωματικών ποδιών. Η χρήση ειδικών παπουτσιών μπορεί να καθησυχάσει τους γονείς ωστόσο αποτελεί κακή εμπειρία για το παιδί και είναι δυνατόν να επηρεάσει την αυτοεκτίμησή του. «Ειδικές» ασκήσεις είναι αμφίβολο ότι πράγματι βοηθάνε. Άλλωστε τα μικρά παιδιά κάνουν πολύ περισσότερες ασκήσεις από αυτές που τους υποδεικνύουμε, εξαιτίας της συνεχούς κινητικότητάς τους.

Υπάρχει όμως και ένας πολύ μεγάλος αριθμός παιδιών που παρουσιάζουν πλατυποδία χωρίς καμία σοβαρή αναπτυξιακή πάθηση και έχουν ή δεν έχουν συμπτώματα κούρασης στα πόδια τους. Τα πόδια αυτά πολλές φορές θα βοηθηθούν από πέλματα τα οποία κατασκευάζονται μετά από λήψη προπλάσματος και με την βοήθεια πελματογράφου , τα οποία είναι εξατομικευμένα για την ανατομική παραλλαγή του κάθε ποδιού ώστε να υποστηρίζουν και να ανυψώνουν την ποδική καμάρα και να κρατούν μια άρθρωση που λέγεται υπαστραγαλική σε ουδέτερη θέση.

Συμβουλευτικά, λέμε στους γονείς να παροτρύνουν το παιδί να περπατά ξυπόλυτο στην άμμο το καλοκαίρι και όχι ξυπόλυτο στο πάτωμα.

Η θεραπεία της δύσκαμπτης πλατυποδίας είναι συνήθως χειρουργική, εξειδικευμένη ανά περίπτωση και γίνεται κατά κανόνα πριν την πλήρη ανάπτυξη του παιδιού.

Παρακαλούμε κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το oloigiatopaidi.gr . Ευχαριστούμε!

Αφήστε μια απάντηση