μουσικά σύνολα

Μουσικά σύνολα. Η ομορφιά της δημιουργικότητας και η επίδρασή τους στα παιδιά.

Ευ – ζην στα παιδιά, Μουσική

Από τον συνθέτη και καλλιτεχνικό διευθυντή του Ωδείου Κόψα, Δημήτρη Κόψα.

Τα πμουσικά σύνολααιδιά έχουν μια φυσική αγάπη για την μουσική, καθώς από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους μαγεύονται από ήχους, μελωδίες, νανουρίσματα και μουσικά παιχνίδια. Μεγαλώνοντας αρχίζουν να τραγουδούν, να χτυπούν παλαμάκια στο ρυθμό και να παίζουν μουσική χρησιμοποιώντας  αυτοσχέδια όργανα. Πολλές φορές μάλιστα όταν μαζεύονται σε μια παρέα, προσπαθούν να συγχρονιστούν, φτιάχνοντας το πρώτο τους  μουσικό σύνολο!

«Μουσικό σύνολο είναι μια ομάδα ατόμων που επικοινωνούν με το μουσικό λόγο κι έχουν σκοπό τη μουσική εκτέλεση και δημιουργία»

Αυτός είναι ένας ορισμός που περιγράφει με ακρίβεια τι είναι τα μουσικά σύνολα.

Τα μουσικά σύνολα επιπροσθέτως θα μπορούσαν να χωριστούν σε οργανικά και φωνητικά. Έτσι μπορούμε να μιλήσουμε για ορχήστρες και χορωδίες αντίστοιχα.

Ορχήστρα λοιπόν, είναι ένα μουσικό σύνολο που αποτελείται από διάφορα όργανα. Το πιο χαρακτηριστικό είδος ορχήστρας είναι η συμφωνική ορχήστρα που αποτελείται από όλα σχεδόν τα γνωστά κλασσικά όργανα. Η ανάπτυξη της ξεκινάει κατά τον 17ο αιώνα. Πιο πριν υπήρχαν μόνο μικρές ορχήστρες.

Υπάρχουν βέβαια πολλά είδη ορχήστρας στη σύγχρονη εποχή. Εκτός από τη συμφωνική είναι και οι μοντέρνες μπάντες (ορχήστρες), οι ροκ μπάντες, οι φιλαρμονικές που αποτελούνται μόνο από πνευστά όργανα και διάφορες ορχήστρες με όλους τους συνδυασμούς οργάνων και ειδών μουσικής.

Η χορωδία τώρα, είναι ένα μουσικό σύνολο τραγουδιστών. Επικεφαλής της χορωδίας είναι ένας διευθυντής χορωδίας ή αλλιώς χοράρχης. Αποτελείται συνήθως από 4 φωνές, 2 αντρικές και 2 γυναικείες(Σοπράνο, Άλτο, Τενόρος, Μπάσος).

Μια χορωδία μπορεί να εκτελεί μουσική με, ή χωρίς συνοδεία.

Στην πρώτη περίπτωση μπορεί να έχουμε από 1 όργανο έως και μια πλήρη ορχήστρα ενώ στη δεύτερη περίπτωση χρησιμοποιούμε τον διεθνή όρο (από τη λατινική γλώσσα) a cappella.

Τα οφέλη της ενασχόλησης των παιδιών με τη μουσική έχουν αναφερθεί διεξοδικά και σε προηγούμενα άρθρα όμως η δημιουργία μουσικών συνόλων έχει ακόμα παραπάνω πράγματα να προσφέρει σε ένα παιδί.

Όταν το παιδί λειτουργεί στο πλαίσιο μίας ομάδας ,μίας μπάντας για παράδειγμα, αποκτά δεξιότητες που έχουν να κάνουν με τη συνεργατικότητα, αξίες όπως ο σεβασμός στην ομαδική δουλειά, ενώ ταυτόχρονα μαθαίνει να είναι υπεύθυνος, αφού η δική του απόδοση επηρεάζει την απόδοση όλης της ομάδας.

Στο πλαίσιο της χορωδίας εξάλλου, τα παιδιά διευρύνουν το γνωστικό τους υπόβαθρο, εφόσον διδάσκονται τα έργα μεγάλων μουσουργών και συνθετών. Πρέπει να αποκομίσουν σφαιρικές γνώσεις και να εξοικειωθούν με τα μουσικά είδη προτού ασχοληθούν με την εκτέλεση μεμονωμένων τραγουδιών. Συνάμα αποκτούν πειθαρχία και ευγενή άμιλλα καθόσον μαθαίνουν να λειτουργούν συνεργατικά και αρμονικά.

Ενισχύεται η συγκέντρωσή τους και είναι εμφανής και η αλληλοϋποστήριξη μεταξύ τους,  γεγονός που αφήνει να διαφανεί η κοινωνική διάσταση που διαδραματίζει η χορωδία.

Επίσης δεν πρέπει να παραβλέψουμε και τα οφέλη που προκύπτουν στον τομέα της υγείας διότι μέσω της καλλιέργειας της φωνής του ο άνθρωπος βελτιώνει την αναπνευστική – καρδιακή του λειτουργία ενώ συνειδητά απέχει από τις επιβλαβείς συνήθειες που θα αλλοιώσουν το φωνητικό του ηχόχρωμα (άσκοπες φωνές, κάπνισμα, αλκοόλ).

Η μουσική λοιπόν, προσφέρει στο παιδί άπειρες δυνατότητες δημιουργικότητας και διεξόδους από την καθημερινότητα πολύ περισσότερο όταν  συνδυάζεται με ομαδική δουλειά και συνεργασία. Τότε εκτός από την ευχαρίστηση που αποκομίζει κάθε παιδί ξεχωριστά, αποκτά και άλλες αρετές που οφείλονται στη μουσική του ενασχόληση μέσα σε σύνολα.

Παρακαλούμε κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το oloigiatopaidi.gr . Ευχαριστούμε!

 

Αφήστε μια απάντηση