Λάμπρου6

Μεσοκολπικό έλλειμα στα παιδιά

Ιατρικά, Καρδιολόγος

Από την ειδική καρδιολόγο Αλεξάνδρα Λάμπρου

Μεσοκολπικό έλλειμα στα παιδιά

Τί είναι και πότε πρέπει να ανησυχούμε;

Λάμπρου6Το μεσοκολπικό έλλειμμα (ASD) είναι ένα άνοιγμα που εντοπίζεται στο τοίχωμα που χωρίζει τους δύο κόλπους της καρδιάς. Σε φυσιολογική κατάσταση, δεν πρέπει να υπάρχει επικοινωνία μεταξύ του δεξιού και του αριστερού κόλπου.

Η παρουσία της επικοινωνίας αυτής είναι φυσιολογική στην εμβρυϊκή ζωή, γιατί επιτρέπει την παράκαμψη των πνευμόνων από την κυκλοφορία, οι οποίοι είναι ανενεργοί πριν τη γέννηση. Όμως, μετά το άνοιγμα δεν είναι πια απαραίτητο και έτσι κλείνει ή γίνεται πολύ μικρό μέσα σε μερικές εβδομάδες ή μήνες.

Ωστόσο, μερικές φορές το άνοιγμα είναι μεγαλύτερο από το φυσιολογικό και δεν κλείνει μετά τη γέννηση, αλλά παραμένει, χωρίς να είναι γνωστή η αιτία αυτής της εξέλιξης. Έτσι δημιουργείται το μεσοκολπικό έλλειμμα και υπάρχουν πολλοί τύποι αυτού:

– το πρωτογενές που συνδυάζεται με άλλες ανατομικές ανωμαλίες της καρδιάς

– το δευτερογενές που είναι το συνηθέστερο

– και το έλλειμμα του φλεβώδους κόλπου

Τα μεσοκολπικά ελλείμματα αποτελούν το 7 % των συγγενών καρδιοπαθειών, δηλαδή των καρδιοπαθειών που υπάρχουν από τη γέννηση, και απαντώνται σε συχνότητα 1/1.500 στα νεογνά. Από αυτά, τα δευτερογενή ελλείμματα είναι τα συχνότερα σε ποσοστό 60%.

Στα περισσότερα παιδιά, λόγω του εξαιρετικά μικρού μεγέθους του ελλείμματος, δεν υπάρχουν συμπτώματα γιατί δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση της καρδιάς. Έτσι, η διάγνωση γίνεται κατά τον υπερηχογραφικό καρδιολογικό έλεγχο στα πλαίσια της πρόληψης. Τα παιδιά αυτά μπορούν να συμμετέχουν ελεύθερα σε οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα χωρίς κανένα περιορισμό. Άλλωστε, η τυχαία ανακάλυψη του μεσοκολπικού ελλείμματος δεν απαιτεί καμία θεραπεία, εφόσον είναι ασυμπτωματική και χωρίς επιπλοκές.

Στις λίγες περιπτώσεις που το έλλειμμα είναι μεγάλο τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Λόγω της μεγάλης επικοινωνίας των κόλπων της καρδιάς επιβαρύνεται η δεξιά πλευρά της, που στέλνει το αίμα στους πνεύμονες για να πάρει το απαραίτητο οξυγόνο. Έτσι, σιγά- σιγά η περιοχή αυτή της καρδιάς μεγαλώνει παθολογικά, οπότε εμφανίζονται συμπτώματα αρρυθμίας και δύσπνοιας λόγω της διάτασης. Στην περίπτωση αυτή είναι απαραίτητο να κλείσει η μεσοκολπική επικοινωνία για να προστατευτεί η καρδιά από διάταση και το παιδί από συμπτώματα και επιπλοκές. Η διόρθωση-σύγκλειση του μεσοκολπικού ελλείμματος γίνεται με δύο τρόπους, είτε με εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς  είτε με καρδιακό καθετηριασμό και εμφύτευση συσκευής που διακόπτει την επικοινωνία. Εφόσον η αποκατάσταση γίνει έγκαιρα, τα παιδιά μακροπρόθεσμα δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα ως ενήλικες.

Επομένως η παρουσία μικρών μεσοκολπικών ελλειμμάτων είναι αρκετά συχνή στα παιδιά, αποτελεί τυχαίο εύρημα και τις περισσότερες φορές κλείνει καθώς μεγαλώνουν και η καρδιά αναπτύσσεται και ολοκληρώνεται ως όργανο. Δεν απαιτούν θεραπεία, παρά μόνο καρδιολογική παρακολούθηση. Στις λίγες περιπτώσεις που απαιτείται αποκατάσταση λόγω μεγάλου μεγέθους αυτή είναι καλό να γίνεται έγκαιρα, για να αποφευχθούν οι συνέπειες της διάτασης των καρδιακών κοιλοτήτων. Έτσι, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πόσο σημαντική είναι η προληπτική καρδιολογική εξέταση και στα παιδιά.

Παρακαλούμε κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το oloigiatopaidi.gr . Ευχαριστούμε!

Αφήστε μια απάντηση