7.11

Γιατί τα παιδιά αφήνουν τον αθλητισμό;

Ευ – ζην στα παιδιά, Πολεμικές Τέχνες

7.11

Από τον καθηγητή πολεμικών τεχνών Αλέξανδρο Παρασίδη.

Γιατί τα παιδιά αφήνουν τον αθλητισμό;

Τα περισσότερα παιδιά παραιτούνται από τα οργανωμένα αθλήματα μόλις τελειώσουν το δημοτικό. Παρακάτω αναφέρονται κάποιοι από τους βασικούς λόγους που τα παιδιά φεύγουν από ένα άθλημα.

1) Ο αθλητισμός παύει να είναι διασκεδαστικός
Η σωστή αντιμετώπιση από προπονητές, γονείς και συμπαίκτες θεωρούνται από τα παιδιά ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία περισσότερο ίσως και από τη νίκη ή τους αγώνες. Αν οι νεαροί αθλητές  δε διασκεδάζουν, σταδιακά θα φύγουν, ανεξάρτητα από το πόσο ταλαντούχοι είναι και πόσο καλός είναι ο προπονητής ή η ομάδα τους. Κατά πάσα πιθανότητα, όσο πιο καλά περνάνε, τόσο καλύτερα θα παίζουν και τόσο σκληρότερα θα δουλεύουν. Όταν το άθλημα σταματάει να είναι διασκεδαστικό, πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για να γίνει, αλλιώς ο αθλητής θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια πρόωρη σύνταξη πριν καλά-καλά το καταλάβει.

2) Έχουν πάψει να νοιώθουν ότι η εμπειρία αυτή τους ανήκει
Πολλά παιδιά αφήνουν τον αθλητισμό και ψάχνουν ένα άλλο χόμπι, όπου δεν υπάρχει κάποιος ενήλικας να κριτικάρει την κάθε τους κίνηση. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν περιθώρια για προπόνηση και διδασκαλία, αλλά η σωστή προπόνηση δε θα πρέπει να στερεί την αυτονομία. Αποδεχτείτε τους στόχους του παιδιού στο άθλημα. Όταν παρακολουθείτε έναν αγώνα του, ή χειροκροτήστε το και δώστε του συγχαρητήρια ή μην πείτε απολύτως τίποτα. Ποτέ μη φωνάξετε σε έναν κριτή.

3) Φοβούνται να κάνουν λάθη
Οι εξαιρετικοί αθλητές δημιουργούνται σε περιβάλλοντα όπου δεν φοβούνται να κάνουν λάθη, όπου ενθαρρύνονται να προσπαθήσουν και να αποτύχουν και καταλαβαίνουν ότι η αποτυχία είναι ένα απαραίτητο κομμάτι της ανάπτυξης και της προόδου τους. Αγκαλιάστε την αποτυχία και την τάση των αθλητών να παίρνουν ρίσκα. Αντί να επαινέσετε μόνο το αποτέλεσμα μίας επιτυχημένης προσπάθειας, αρχίστε να συγχαίρετε αυτό που κάνουν τα παιδιά αμέσως μετά από ένα λάθος. Δώστε συγχαρητήρια για τον τρόπο που αντιμετώπισε αυτή την άτυχη στιγμή και δημιούργησε ένα ασφαλές περιβάλλον όπου δε φοβάται να αποτύχει.

4) Δεν έχουν την ευκαιρία να αγωνιστούν
Αν το παιδί είναι σε μία ομάδα και δεν έχει ποτέ την ευκαιρία να δείξει τι μπορεί να κάνει σε έναν αγώνα, ή αν του αρνείται η συμμετοχή σε επόμενους αγώνες εξαιτίας κάποιου λάθους του, θα παραιτηθεί! Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία για αυτό πόσο καλή είναι η ομάδα του ή πόσο διάσημος είναι ο προπονητής του, αν ποτέ δεν του δίνεται η δυνατότητα να συνεισφέρει στην ομάδα αυτή. Για αυτό λοιπόν αν το παιδί σας είναι σε μια ομάδα αλλά δεν αγωνίζεται ποτέ παρόλο που πηγαίνει σε κάθε προπόνηση, ρωτήστε το αν είναι δυσαρεστημένο. Αν ναι, βρείτε μια άλλη ομάδα!

5) Νοιώθουν ότι δεν έχουν το σεβασμό των προπονητών τους
Για τα περισσότερα παιδιά, τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά ενός εξαιρετικού προπονητή  είναι ο σεβασμός και η ενθάρρυνση που τους παρέχει. Σεβαστείτε την προσπάθεια, τη συγκέντρωση και το κουράγιο που χρειάζεται ένα παιδί για να αγωνιστεί σε ένα άθλημα στις μέρες μας. Δώστε τους το σεβασμό που έχουν κερδίσει επειδή απλά είναι στην αρένα. Φερθείτε τους με τον ίδιο σεβασμό που θα απαιτούσατε να φερθούν σε εσάς.

Μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να βρουν ένα εξαιρετικό αθλητικό περιβάλλον και να τους κρατήσουμε στο χώρο. Αυτό, μπορούμε να το επιτύχουμε επικοινωνώντας καλύτερα με τα παιδιά μας, ρωτώντας τα τι θέλουν να κερδίσουν από τον αθλητισμό και φροντίζοντας αυτή η εμπειρία να τους ανήκει.

Μπορούμε να το επιτύχουμε αντιμετωπίζοντάς τα με το σεβασμό που αξίζουν και με το να τους επιτρέπουμε να αποτύχουν έτσι ώστε να μάθουν και να εξελιχθούν. Μπορούμε να το επιτύχουμε δημιουργώντας ένα ασφαλές περιβάλλον όπου όλα τα παιδιά μπορούν να παίξουν.

Ας αλλάξουμε το παιχνίδι και θα βγούμε όλοι κερδισμένοι!

Παρακαλούμε κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το oloigiatopaidi.gr . Ευχαριστούμε!

Αφήστε μια απάντηση