επωδυνος πρηνισμος

Επώδυνος πρηνισμός – Pulled elbow

Ιατρικά, Ορθοπαιδικός

Από την χειρουργό ορθοπαιδικό Ουρανία Κούκου

ορθοπαιδικοΟ επώδυνος πρηνισμός αποτελεί μια από τις συχνότερες κακώσεις του αγκώνα σε μικρά παιδιά, κυρίως μικρότερα των 5 ετών και ιδιαιτέρως ηλικίας 6 μηνών έως 4 ετών.  Παρουσιάζεται χωρίς ιδιαίτερο τραυματισμό με αδυναμία κίνησης του άνω άκρου(κρεμασμένο) και με το αντιβράχιο σε πρηνή θέση(η παλάμη «βλέπει» προς τα κάτω).

Αιτία συνήθως είναι η απότομη έλξη του χεριού από τον συνοδό του, ενώ το παιδί είναι χαλαρό και ανυποψίαστο. Η έλξη μπορεί να συμβεί κατά τη διέλευση σε δρόμο, κατά την άνοδο σκάλας, μετά από έλξη για να σηκωθεί το παιδί από το έδαφος. Αίτιο αποτελεί επιπλέον, η χαλάρωση του δακτυλιοειδούς συνδέσμου του αγκώνα που επιτρέπει στην κεφαλή της κερκίδας να υπεξαρθρώνεται.

Αυτό συμβαίνει διότι στον αγκώνα, τα δύο οστά του αντιβραχίου (κερκίδα και ωλένη), συνέχονται μεταξύ τους με  σύνδεσμο ο οποίος σαν δακτυλίδι (δακτυλιοειδής σύνδεσμος) κρατάει τον αυχένα της κερκίδας κοντά στην ωλένη. Επειδή στα παιδιά δεν έχει ακόμα σχηματιστεί η κεφαλή της κερκίδας τα δύο αναφερόμενα οστά δεν έχουν ακόμη στενή σύνδεση και εξ’ αιτίας αυτού, μετά από έλξη του χεριού  προκαλείται υπεξάρθρημα.

Κλινική εικόνα: Κατ’ αρχήν το παιδί κλαίει, πονάει και αδυνατεί να κινήσει τον αγκώνα. Μετά μπορεί να συνεχίσει τις ενασχολήσεις του κινώντας όλο το άνω άκρο, αλλά το σταθερό εύρημα είναι ότι δεν μπορεί να κάνει υπτιασμό στον αγκώνα (να γυρίσει την παλάμη προς τα πάνω). Στον γιατρό εμφανίζεται με το αντιβράχιο σε πρηνισμό, ενώ συνήθως δεν χρησιμοποιεί το χέρι του. Αντιδρά σε κάθε προσπάθεια παθητικής (από άλλο πρόσωπο) κινητοποίησης του αντιβραχίου, ειδικά σε υπτιασμό. Ο ακτινολογικός έλεγχος είναι αρνητικός.

Θεραπεία: Η ανάταξη πρέπει να γίνεται αμέσως (ή το συντομότερο δυνατό) και δεν απαιτείται αναισθησία. Συνίσταται σε πίεση προς τα άνω της κεφαλής της κερκίδας και υπτιασμό. Συνοδεύεται από ακουστό ¨κλικ¨ καθώς η κεφαλή της κερκίδας ανατάσσεται. Το παιδί αρχίζει να χρησιμοποιεί αμέσως το χέρι του κάνοντας υπτιασμό στον αγκώνα του. Σε μεγαλύτερα παιδιά είναι δυνατόν να χρειαστεί ακινητοποίηση αν έχει υποστεί βλάβη ο δακτυλιοειδής σύνδεσμος.

Παρακαλούμε κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το oloigiatopaidi.gr . Ευχαριστούμε!

Αφήστε μια απάντηση