8212

Δηλητηρίαση από κατάποση καπνικών προϊόντων

Ιατρικά, Παιδίατρος

Από την ειδική παιδίατρο Αναστασία Κουνάβη.

 

8212Λίγοι θα γνωρίζουν ότι ένα μωρό εάν φάει καπνό από ένα τσιγάρο κινδυνεύει άμεσα η ίδια του η ζωή καθώς η νικοτίνη είναι ένα ισχυρό δηλητήριο.

Ορισμένοι από τους λόγους που δηλητηριάζονται συχνότερα τα παιδιά αποδίδονται:

  • στην υπερβολική ζωηράδα τους,
  • την έντονη περιέργεια,
  • τη μεγάλη επιθυμία να βάλουν στο στόμα τους διάφορα πράγματα τόσο για να εξακριβώσουν τη φύση τους, όσο και για να ευχαριστηθούν γενικά.

Μπορεί να  φαίνεται απίθανο, αλλά έτσι είναι. Τα τσιγάρα αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο για τα παιδιά! Δεν αναφερόμαστε στις αναμφισβήτητα βλαβερές συνέπειες του παθητικού καπνίσματος, αλλά στη μάσηση και κατάποση των τσιγάρων. Έχει υπολογιστεί ότι 60 χιλιοστόγραμμα νικοτίνης (το ισοδύναμο 30 περίπου τσιγάρων) είναι ικανά να σκοτώσουν έναν ενήλικο που δεν καπνίζει. Η κατάποση ενός και μόνο τσιγάρου από ένα παιδί ηλικίας ενός χρόνου μπορεί να θέσει τη ζωή του σε σοβαρότατο κίνδυνο. Ακίνδυνα δεν θεωρούνται ούτε τα ηλεκτρονικά τσιγάρα καθώς τα υγρά αναπλήρωσης τις περισσότερες φορές περιέχουν σε διάφορες συγκεντρώσεις νικοτίνη και είναι εύκολα προσβάσιμα σε παιδιά.

Είναι δεδομένο λοιπόν ότι η χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους δηλητηρίασης των παιδιών, σύμφωνα και με μια πρόσφατη έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα λοιπόν με τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις αρχές του Απρίλη 2016 από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, ερευνητές διαπίστωσαν μια σταθερή και ταχεία αύξηση του αριθμού των κλήσεων για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και την υγρή νικοτίνη που χρησιμοποιείται σε αυτά, προς τα κέντρα δηλητηριάσεων.

Η δηλητηρίαση από τα συμβατικά τσιγάρα περιλαμβάνει, πιο συχνά, μικρά παιδιά που έφαγαν τα τσιγάρα. Η δηλητηρίαση από την υγρή νικοτίνη όμως μπορεί να συμβεί όχι μόνο με την κατάποση, αλλά και την εισπνοή ή την απορρόφηση από το δέρμα ή τα μάτια. Σε ποσοστό περίπου 70% των περιπτώσεων, η δηλητηρίαση από υγρή νικοτίνη συνέβη, επειδή το άτομο κατάπιε τη χημική ουσία. Περίπου το 17% των περιπτώσεων προέκυψε από την εισπνοή και περίπου 15 περιπτώσεις ανέφεραν απορρόφηση μέσω του δέρματος ή των ματιών. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες επιδράσεις στην υγεία που αναφέρθηκαν στις κλήσεις για ηλεκτρονικό τσιγάρο ήταν έμετος, ναυτία και ερεθισμός των ματιών. Αναφέρθηκε επίσης και ένας θάνατος από αυτοκτονία από την υγρή νικοτίνη.

Τα συμπτώματα δηλητηρίασης από νικοτίνη μπορούν να είναι ναυτία και εμετός, ταχυκαρδία, κράμπες στο στομάχι, εφίδρωση, δυσκολία στην αναπνοή. Η δράση της νικοτίνης ασκείται στους χολινεργικούς νευρώνες του εγκεφάλου τους οποίους αρχικά ενεργοποιεί και στη συνέχεια αναστέλλει προκαλώντας νευρομυϊκή καταστολή.

Θεραπεία: Στους ασθενείς χωρίς απώλεια συνείδησης που δεν εμφανίζουν εμετό μπορεί να χορηγηθεί ενεργός άνθρακας. Οι ασθενείς με απώλεια συνείδησης θα πρέπει να διασωληνωθούν και να τους παρασχεθεί υποστηρικτική θεραπεία σε μονάδα εντατικής παρακολούθησης. Για τη θεραπεία των σπασμών χορηγούνται αντιεπιληπτικά φάρμακα.

Πολλές φορές οι γονείς, είτε από απροσεξία, είτε από άγνοια του κινδύνου, αφήνουν τα αποτσίγαρα μέσα στο τασάκι. Το μάσημα τσιγάρου αποτελεί ένα από τα συχνότερα παιδικά ατυχήματα. Αν λοιπόν καπνίζετε, μην ξεχνάτε ποτέ να πετάτε αμέσως τα αποτσίγαρα στα σκουπίδια. Μία καλύτερη ιδέα θα ήταν να καπνίζετε εκτός σπιτιού ή στο μπαλκόνι προκειμένου να μην αναπνέει τον καπνό το παιδί σας.

Παρακαλούμε κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το oloigiatopaidi.gr . Ευχαριστούμε!

Αφήστε μια απάντηση