αγχος

Άγχος γονέων – Άγχος παιδιών

Ειδική Αγωγή, Ψυχολογία

Από την ψυχολόγο Μαρία Κουρτίδου.

αγχοςΆγχος γονέων – Άγχος παιδιών

      Στις μέρες μας, όλο και περισσότερα είναι τα περιστατικά άγχους και κρίσεων πανικού στην παιδική ηλικία. Βλέπουμε παιδιά, ακόμη και προσχολικής ηλικίας, να ταλαιπωρούνται αρκετά με ένα άγχος το οποίο πολλές φορές εκφράζεται και μέσω ψυχοσωματικών συμπτωμάτων. Ένα καίριο ερώτημα από την πλευρά των γονιών είναι αν εκείνοι φταίνε σε κάτι.

Είναι γεγονός πως, αν μέσα στην οικογένεια υπάρχουν θέματα έντασης, άγχους, κρίσεων πανικού κτλ, το παιδί έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσει κάποια στιγμή και εκείνο στη ζωή του άγχος. Ζώντας μέσα σε ένα συνεχές πεδίο στρες, πώς είναι δυνατόν να ξεφύγει ανεπηρέαστο;

Σε τέτοιες περιπτώσεις και όταν κάτι τέτοιο είναι παραδεκτό από τους γονείς, προτείνεται από τους ειδικούς να δουλευθεί και από την πλευρά των γονιών το πρόβλημα αυτό και για δικό τους καλό, αλλά και για το καλό του παιδιού ή των παιδιών τους. Πώς λοιπόν μπορούμε να μειώσουμε τις αρνητικές συνέπειες του δικού μας άγχους στα παιδιά;

  • Δημιουργώντας ένα κλίμα εμπιστοσύνης. Πείτε του πώς νιώθετε με απλό και κατανοητό τρόπο, δείχνοντάς του ότι όλα τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά και θεμιτά. Προσοχή όμως, μην πανικοβάλλεται το παιδί. Προσπαθήστε να είστε ψύχραιμη, ώστε να του περαστεί η σωστή χροιά των πραγμάτων.
  • Βρίσκοντας λύση στα όποια προβλήματα προκύπτουν. Δε χρειάζεται υπερανάλυση των αιτιών ή των πτυχών του προβλήματος. Με θετική στάση στα πράγματα και με σωστή οργάνωση των στρατηγικών αντιμετώπισης, δείχνετε ένα καλό πρότυπο στα μάτια των παιδιών σας.
  • Χαλαρώνοντας πρώτα τον εαυτό σας και μετέπειτα τα παιδιά σας. Τα παιδιά έχουν την απίστευτη ικανότητα να ψυχανεμίζονται απόλυτα την ψυχολογία του γονέα, οπότε όσο καλά και να μασκαρευτείτε, αν δεν είστε καλά θα το καταλάβουν.
  • Δημιουργώντας μια ώρα κάθε μέρα όπου όλη η οικογένεια θα συζητά τα θέματα- τις σκέψεις και τα προβλήματα της ημέρας, βρίσκοντας όλοι μαζί λύσεις και απαντήσεις σε αυτά. Με αυτό τον τρόπο το παιδί μαθαίνει να εκφράζει τα συναισθήματά του, να τα μοιράζεται, να μην ντρέπεται με αυτά, να ακούει τις γνώμες των άλλων, να τις αξιολογεί και να καταστρώνει σχέδιο αντιμετώπισης.
  • Ενθαρρύνοντας την κριτική σκέψη και την αυτονομία. Δεν ωφελεί σε τίποτα να είστε συνεχώς πίσω από το παιδί. Ίσα ίσα αυτό δείχνει τον δικό σας πανικό και την δική σας εξάρτηση από αυτό. Καλό είναι να ενισχύσετε τις δικές του πράξεις, γνώμες και επιλογές, συζητώντας βέβαια μαζί του, χωρίς όμως την απαίτηση να του επιβάλλετε το δικό σας.

Σε κάθε περίπτωση, καλό θα είναι ένας γονέας ο οποίος αισθάνεται άγχος, πανικό, ή άλλα αρνητικά και επίπονα συναισθήματα, να προσπαθήσει να τα κατευνάσει και να τα δουλέψει. Έτσι, θα δώσει το σωστό παράδειγμα, αλλά και θα μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης αυτών στα παιδιά και στο σύζυγο, κλονίζοντας την ισορροπία της οικογένειας. Ας μη διστάζουμε να ζητούμε κι εμείς βοήθεια, όταν αυτό είναι απαραίτητο. Να μην ξεχνάμε πως ειδάλλως, μπαίνουμε ενεργά στον κίνδυνο να φορτίσουμε το παιδί μας με ευθύνες που δεν του αναλογούν.

Η οικογένεια θέλει: ψυχραιμία, ισορροπία, αγάπη και ειλικρίνεια.  

Παρακαλούμε κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το oloigiatopaidi.gr . Ευχαριστούμε!

One thought on “Άγχος γονέων – Άγχος παιδιών

  • Πολύ ενδιαφέρον άρθρο! Το άγχος μπορεί να εκδηλωθεί στα παιδιά με διάφορους τρόπους, όπως εμφάνιση σωματικών συμπτωμάτων – π.χ. πονοκέφαλος ή πόνος στην κοιλιά – . δυσκολίες ύπνου, ευερεθιστότητα, δυσκολία αυτοσυγκέντρωσης, κ.λπ. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι ενήλικες (γονείς, δάσκαλοι, κ.λπ.) θα πρέπει να αναγνωρίσουν την κατάσταση και να δείξουν αποδοχή, κατανόηση και συμπάθεια. Η υιοθέτηση μιας ήρεμης και νηφάλιας στάσης η οποία να διαβεβαιώνει το παιδί ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, σε συνδυασμό με μια απλή εξήγηση των λόγων για τους οποίους δεν χρειάζεται να ανησυχεί, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση του φαινομένου.

Αφήστε μια απάντηση