Κουρτιδου

Τα συναισθήματα που φέρνει ο πελαργός

Ειδική Αγωγή, Ψυχολογία

Από την ψυχολόγο Μαρία Κουρτίδου.

Τα συναισθήματα που φέρνει ο πελαργός

ΚουρτιδουΟ ερχομός ενός παιδιού είναι ένα σημείο ορόσημο στη ζωή ενός ζευγαριού. Σίγουρα συνοδεύεται από μεγάλη χαρά, ενθουσιασμό, περηφάνια, ζωντάνια και έκπληξη. Τις περισσότερες φορές όμως, κάνουν την εμφάνισή τους και άλλα συναισθήματα. Αυτά με τη σειρά τους, αποδιοργανώνουν τους νέους γονείς και δημιουργούν δυσκολίες που άλλοτε αντιμετωπίζονται γρήγορα και άλλοτε επιμένουν για καιρό.

Πανικός, αίσθημα ανημποριάς, νεύρα, μελαγχολία, ενοχή, είναι κάποια από τα «δύσκολα» συναισθήματα που μπορεί να εμφανιστούν τον πρώτο καιρό της έλευσης της νέας ζωής. Αρχικά, ο πανικός είναι ένα από τα συμπτώματα που κάνουν την εμφάνισή τους από την πρώτη στιγμή της γέννας. Η γυναίκα, έρχεται σε πρώτη επαφή με το μωράκι της και καθώς βλέπει ότι είναι αληθινό πέρα για πέρα, πολλές φορές αισθάνεται ανέτοιμη να αντιμετωπίσει αυτό που φαίνεται να ακολουθεί. Αυτό το σύμπτωμα δεν πρέπει να μας τρομάζει καθώς γενικά η επαφή μας με νέες εμπειρίες, πρόσωπα και γεγονότα, μας προκαλούν σχεδόν πάντα ένα μικρό πανικό.

Ένα ακόμη σύμπτωμα που εμφανίζεται αρκετά συχνά είναι αυτό της ανημποριάς. Θα τα καταφέρω; Θα το φροντίσω σωστά; Θα καταλαβαίνω τι θέλει; Θα είμαι καλή μαμά; Και πολλά άλλα τέτοιου είδους ερωτήματα βασανίζουν τον πρώτο καιρό πολλές νέες μανούλες. Είναι όμως πολύ φυσιολογική όλη αυτή η «αναστάτωση», καθώς η γυναίκα μετά τον τοκετό, αποκτά μια πέρα για πέρα νέα ταυτότητα, αυτή της μανούλας.

Επιπλέον, μπορεί να εμφανιστεί θυμός ή ανεξήγητα νεύρα λόγω της απότομης πτώσης των ορμονών μετά τη γέννα, αλλά και λόγω των εξελίξεων που τρέχουν στιγμή με τη στιγμή, μετά τον ερχομό του νέου μέλους της οικογένειας. Αυτό το σύμπτωμα πρέπει να προσεχθεί ιδιαιτέρως, καθώς πολλές φορές φέρνει τη ρήξη μεταξύ του ζευγαριού.

Τέλος, συμπτώματα όπως: επίμονη μελαγχολία, αρνητική στάση προς το παιδί ή το σύζυγο, υπερβολικό κλάμα, έντονος πανικός ή κρίσεις πανικού, αυτοκτονικός ιδεασμός, άγχος, υπνηλία ή αϋπνία, διατροφικές διαταραχές και πολλά ακόμη, πρέπει να διερευνηθούν από ειδικό σε περίπτωση που εμμένουν και στη περίοδο της λοχείας.

Δε χρειάζεται να πανικοβαλλόμαστε, ούτε να αισθανόμαστε ενοχές για όλα αυτά τα «άσχημα» συναισθήματα. Κάθε νέα κατάσταση, είναι δικαιολογημένο να μας προκαλεί και τέτοιου είδους αισθήματα, αρκεί να εκλογικεύονται και με τον καιρό να απαλύνονται. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δε συμβεί, μόνο τότε επιβάλλεται η διερεύνησή τους από ειδικό.

Πάντως, αυτό που μένει στο μεγαλύτερο ποσοστό των νέων γονιών μετά από το πρώτο διάστημα είναι η ηρεμία ότι όλα πάνε καλά, η αυτοϊκανοποίηση και η βελτίωση της αυτοεικόνας. Υπέρμετρος ενθουσιασμός και ευτυχία που δε σβήνει εύκολα, καθώς καθρεπτίζεται κάθε μέρα στα μάτια του δημιουργήματος, που το ζευγάρι απέκτησε πρόσφατα.

Παρακαλούμε κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το oloigiatopaidi.gr . Ευχαριστούμε!

Αφήστε μια απάντηση