7.9

Οι γονείς ρωτάνε για την όραση

Ιατρικά, Οφθαλμίατρος

7.9Από τη χειρουργό οφθαλμίατρο Αγγελική Σακαλή.

Οι γονείς ρωτάνε για την όραση

1)   Το παιδί μου δεν έχει παραπονεθεί ότι δεν βλέπει καλά. Χρειάζεται έλεγχο;

To παιδί που έχει μειωμένη όραση δεν έχει συναίσθηση ότι η όρασή του δεν είναι καλή γιατί δεν έχει βιώσει ποτέ κάτι διαφορετικό, οπότε ακόμη και σε μεγαλύτερες ηλικίες δεν πρόκειται να διαμαρτυρηθεί ότι δεν βλέπει καλά. Για το παιδί αυτή η μειωμένη όραση είναι η καλύτερη όραση που είχε ποτέ.

2)   Το παιδί μου δεν μιλάει ή δεν ξέρει τα γράμματα και τους αριθμούς. Πώς θα το εξετάσετε;

H λειτουργία της όρασης πολλές φορές συμπεραίνεται έμμεσα από τη συμπεριφορά του παιδιού. Υπάρχουν δοκιμασίες που δεν απαιτούν τη λεκτική επιβεβαίωση εκ μέρους του παιδιού. Πολλές φορές αυτό που ενδιαφέρει είναι η σύγκριση μεταξύ των δύο ματιών. Σε μεγαλύτερα παιδιά που μιλάνε, μπορεί να χρησιμοποιηθούν παιχνίδια ή κάρτες για τον έλεγχο της όρασης . Επίσης υπάρχουν αντικειμενικές δοκιμασίες για τον έλεγχο της όρασης σε κάθε ηλικία ή για την ανάγκη χρήσης διορθωτικών γυαλιών χωρίς την ανάγκη απάντησης του παιδιού.

3)   Γιατί εμφάνισε στραβισμό το παιδί μου;

Tα αίτια του στραβισμού δεν είναι απολύτως κατανοητά. Πολλά παιδιά έχουν στραβισμό τους πρώτους μήνες της ζωής τους, λόγω νευρομυϊκής ανωριμότητας των μυών του ματιού. Ο στραβισμός αυτός συνήθως εξαφανίζεται γύρω στον 6ο μήνα . Αν δεν περάσει, το μωρό θα πρέπει να εξετασθεί από οφθαλμίατρο. Στην παιδική ηλικία όμως ο στραβισμός μπορεί να είναι αποτέλεσμα διαθλαστικών ανωμαλιών (συνήθως υπερμετρωπίας) και πολλές φορές η χρήση γυαλιών αρκεί για τη διόρθωσή του. Σε αρκετές όμως περιπτώσεις ο στραβισμός οφείλεται σε δυσλειτουργία ορισμένων περιοχών του εγκεφάλου, που αποτελούν τα κέντρα ελέγχου και ευθυγράμμισης των ματιών. Τότε απαιτείται προσεκτικός έλεγχος και διερεύνηση του παιδιού.

4)   Το παιδί μου στραβίζει. Θα ξεπεράσει άραγε το πρόβλημα;

H συχνότερη αιτία παραπομπής στον οφθαλμίατρο είναι ο ψευδοστραβισμός. Τα περισσότερα μικρά παιδιά δίνουν την εντύπωση ότι τα μάτια τους είναι στραμμένα προς τη μύτη. Αυτό οφείλεται στη μεγάλη βάση της μύτης που δίνει την εντύπωση ότι τα μάτια  είναι πιο κοντά. Καθώς το παιδί μεγαλώνει αυτή η εντύπωση ότι στραβίζει παύει να υπάρχει. Όταν όμως πρόκειται για αληθή στραβισμό τότε το παιδί χρειάζεται βοήθεια από τον παιδοοφθαλμίατρο διότι από μόνο του δεν θα ξεπεράσει το πρόβλημα.

5)   Υπάρχει πρόβλημα που το παιδί μου κάθεται πολύ κοντά στην τηλεόραση;

Tα περισσότερα παιδιά αρέσκονται στο να βλέπουν τηλεόραση από κοντά. Αν δεν υπάρχουν άλλα ευρήματα, αυτή η συμπεριφορά θεωρείται φυσιολογική. Η απόσταση από την τηλεοπτική συσκευή δεν έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς η ακτινοβολία που εκπέμπει είναι ελάχιστη.

6)   Θα αναπτύξει περισσότερη μυωπία το παιδί μου αν διαβάζει πολύ ή παρακολουθεί πολύ τηλεόραση;

Σύμφωνα με την αμερικανική ακαδημία οφθαλμολογίας οι δραστηριότητες που απαιτούν την αίσθηση της όρασης, δεν μεταβάλλουν τη διάθλαση του παιδιού. Δηλαδή δεν μπορεί ένα παιδί μόνο επειδή διαβάζει πολύ, να δημιουργήσει μυωπία. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να συμβεί το αντίστροφο. Ένα παιδί που διαβάζει πολύ ή βλέπει πολύ τηλεόραση ζητά πολλά από το οπτικό του σύστημα με αποτέλεσμα να ανακαλύπτονται νωρίτερα οι όποιες διαθλαστικές ανωμαλίες που μπορεί να παρουσιάζει και να διορθώνονται.

7)   Το παιδί μου παραπονείται για κεφαλαλγίες. Μήπως οφείλονται στα μάτια του;

Μία οφθαλμολογική εκτίμηση ίσως δώσει κάποια ερμηνεία στις κεφαλαλγίες, αλλά τις περισσότερες φορές αυτές δεν προκαλούνται από οφθαλμολογικά προβλήματα. Η συνεργασία οφθαλμιάτρου-παιδιάτρου είναι απαραίτητη.

8)   Έχω υπερμετρωπία και ο άντρας μου μυωπία. Το παιδί μου θα χρειαστεί γυαλιά;

Oι διαθλαστικές ανωμαλίες (μυωπία-υπερμετρωπία) παρουσιάζουν κληρονομικότητα. Τα μάτια των παιδιών μοιάζουν με αυτά των γονέων. Αν οι γονείς φορούν γυαλιά, τότε τα παιδιά τους πρέπει να εξετάζονται από μικρότερη ηλικία, πριν τα τέσσερά τους χρόνια, εκτός αν στραβίζουν ή υπάρχει υποψία μειωμένης όρασης, οπότε πρέπει να εξετάζονται νωρίτερα. Η μυωπία της σχολικής ηλικίας αρχίζει συνήθως στο δημοτικό και επισημαίνεται από το παιδί ή τον παιδίατρο.

9)   Πώς προστατεύουμε τα μάτια των παιδιών από το ηλιακό ή το τεχνητό φως;

Tα μάτια μας είναι τα πιο ευαίσθητα όργανα του σώματός μας και θα πρέπει να τα προστατεύουμε από τον ήλιο, φορώντας απορροφητικά γυαλιά ηλίου, από τους τραυματισμούς και τα εγκαύματα. Παρά την κοινή πεποίθηση όλων, ο κακός φωτισμός, όταν το παιδί διαβάζει , δεν έχει αποδειχθεί να επιδεινώνει προϋπάρχουσες παθήσεις των ματιών αλλά μπορεί να προκαλέσει κούραση ή πονοκέφαλο, ιδιαίτερα αν υπάρχει αστιγματισμός.

Παρακαλούμε κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το oloigiatopaidi.gr . Ευχαριστούμε!

Αφήστε μια απάντηση