9.10

Μουσικοθεραπεία και παιδί

Ευ – ζην στα παιδιά, Μουσική

9.10

Από τον συνθέτη και καλλιτεχνικό διευθυντή του Ωδείου Κόψα Δημήτρη Κόψα.

Μουσικοθεραπεία και παιδί

Η μουσικοθεραπεία είναι μια επιστήμη η οποία παρόλο που δεν είναι διαδεδομένη στην Ελλάδα, εφαρμόζεται με επιτυχία εδώ και πολλά χρόνια στο εξωτερικό. Στα μέσα του 20ου αιώνα στη Μ. Βρετανία και στην Αμερική δημιουργούνται τα πρώτα επιστημονικά ιδρύματα που προσέφεραν εξιδεικευμένες σπουδές και πτυχία.

Χιλιάδες χρόνια πριν, ήταν γνωστές οι θεραπευτικές ιδιότητες της μουσικής. Στην αρχαία Ελλάδα, την Αίγυπτο αλλά και πολλούς άλλους αρχαίους πολιτισμούς, η μουσική ήταν θεραπευτικό μέσο με μεγάλη επιτυχία. Έπρεπε να περάσουν εκατοντάδες χρόνια για να οργανωθεί με επιστημονικό τρόπο η μουσικοθεραπεία και να γίνει ένα διεθνώς αναγνωρισμένο επάγγελμα υγείας. Με τη μουσικοθεραπεία, ο θεραπευτής χρησιμοποιεί τη μουσική ως μέσο επικοινωνίας με το παιδί και ως εργαλείο για θεραπευτικούς σκοπούς.

Κάθε άτομο είναι ξεχωριστό, οπότε και ο θεραπευτής αντιμετωπίζει κάθε περίπτωση με διαφορετική προσέγγιση και θέτει εξατομικευμένους στόχους θεραπείας. Οι θεραπείες γίνονται σε κατάλληλα οργανωμένο χώρο, συνήθως μια φορά τη βδομάδα και έχουν διάρκεια τριάντα-πενήντα λεπτά. Μπορούν να γίνουν σε ατομικό, ομαδικό ή οικογενειακό επίπεδο, ανάλογα με την περίπτωση.

Η μουσική και οι ήχοι δημιουργούνται αυθόρμητα εκείνη τη στιγμή από το παιδί και το θεραπευτή καθώς ο σκοπός του θεραπευτή είναι να αποκτήσει μια σχέση εμπιστοσύνης και αλληλεπίδρασης με το παιδί. Το παιδί δε χρειάζεται να έχει κάποια μουσική παιδεία. Τα όργανα που προσφέρονται είναι συνήθως κρουστά και όργανα που δε χρειάζονται κάποια μουσική δεξιότητα. Χρησιμοποιούνται διάφορα είδη μουσικής κατά τη θεραπεία, καθώς και αυτοσχεδιασμοί ανάλογα με τη διάθεση του παιδιού και το είδος θεραπείας.

Η μουσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει παιδιά με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές, εγγενείς διαταραχές(πχ σύνδρομο Down), διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, παιδιά με υπερκινητικότητα, με μαθησιακές δυσκολίες, με νοητική υστέρηση, συναισθηματικές-κινητικές δυσκολίες και παιδιά με προβλήματα συμπεριφοράς. Με τη μουσικοθεραπεία μπορούμε να πετύχουμε την ανάπτυξη επικοινωνιακών και κοινωνικών δεξιοτήτων, την ανάπτυξη της ικανότητας για συγκέντρωση. Την ανάπτυξη της ομιλίας. Ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως η ακρόαση και η ικανότητα του παιδιού να μοιράζεται.Την έκφραση διαφόρων συναισθημάτων και την τόνωση της αυτοπεποίθησης του παιδιού.

Η μουσικοθεραπεία λοιπόν, είναι μια εναλλακτική μορφή θεραπείας διάφορων παθήσεων, αλλά και μέσο ανάπτυξης δεξιοτήτων των παιδιών που μπορεί να προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής στα παιδιά και τις οικογένειες τους.

Παρακαλούμε κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το oloigiatopaidi.gr . Ευχαριστούμε!

Αφήστε μια απάντηση