12. Κιρμπαμπας

Μεσημεριανό διαιτολόγιο νηπίων και παιδιών

Διατροφή, Ευ – ζην στα παιδιά, Ιατρικά, Παιδίατρος

Από τον παιδίατρο Κυριάκο Κίρμπαμπα.

12. ΚιρμπαμπαςΜεσημεριανό διαιτολόγιο νηπίων και παιδιών

Ποιο πρέπει να είναι το μεσημεριανό διαιτολόγιο των νηπίων και των παιδιών σύμφωνα με τις σύγχρονες παιδιατρικές και εθνικές διατροφικές συστάσεις;

  • Ψάρι 1 φορά την εβδομάδα:
  1. Ψάρι βραστό – ψαρόσουπα (1- 2 ετών 60γρ., 2-3 ετών 60-90γρ., 4-5 ετών 90-120γρ.), με λαχανικά – καρότο, κολοκύθι, σέλινο κ.λ.π. (1 φλιτζάνι) και ψωμί (1 φέτα 30γρ.)
  2. Ψάρι ψητό στον φούρνο (1- 2 ετών 60γρ., 2-3 ετών 60-90γρ., 4-5 ετών 90-120γρ.),με πατάτες φούρνου (1 μέτρια πατάτα) ή ρύζι (1/2 φλιτζάνι) και σαλάτα εποχής (1 φλιτζάνι) με ελαιόλαδο (1 κουταλιά της σούπας, 15ml) – προαιρετικά ψωμί (1 φέτα 30γρ.)
  • Κοτόπουλο 1 φορά την εβδομάδα:
  1. Κοτόπουλο ψητό (1- 2 ετών 40-60γρ., 2-3 ετών 60γρ., 4-5 ετών 60-90γρ.), με πατάτες φούρνου ή πουρέ (1 μέτρια πατάτα) και σαλάτα εποχής (1 φλιτζάνι) με ελαιόλαδο (1 κουταλιά της σούπας, 15ml) –  προαιρετικά ψωμί (1 φέτα 30γρ.)
  2. Κοτόπουλο βραστό – κοτόσουπα (1-2 ετών 40-60γρ., 2-3 ετών 60γρ., 4-5 ετών 60-90γρ.), με ρύζι (1/2 φλιτζάνι)  και λαχανικά (1 φλιτζάνι) και ψωμί (1 φέτα 30γρ.).
  • Όσπρια 1 φορά την εβδομάδα:
  1. Όσπρια(1- 2 ετών 40-60γρ., 2-3 ετών 60-90γρ., 4-5 ετών 60-120γρ.), με τυρί (φέτα, κασέρι, γραβιέρα – 30γρ.) και ψωμί (1 φέτα 30γρ.).
  • Λαδερά λαχανικά 1 φορά την εβδομάδα:
  1. Λαδερά λαχανικά – σπανακόρυζο, μπριάμ, φασολάκια, μπάμιες, αρακάς (1 φλιτζάνι) με 1 αυγό βραστό ή με τυρί (φέτα, κασέρι, γραβιέρα 30γρ.) και ψωμί (1 φέτα 30γρ.).
  • Κόκκινο κρέας έως 1 φορά την εβδομάδα:
  1. Μπιφτέκι φούρνου (1- 2 ετών 40-60γρ., 2-3 ετών 60γρ., 4-5 ετών 60-90γρ.), με ρύζι (1/2 φλιτζάνι)  ή πουρέ ή πατάτες φούρνου (1 μέτρια πατάτα)  και σαλάτα εποχής (1 φλιτζάνι)  με ελαιόλαδο ( 1 κουταλιά της σούπας, 15ml) – προαιρετικά ψωμί (1 φέτα 30γρ.).
  2. Γιουβαρλάκια (1- 2 ετών 40-60γρ., 2-3 ετών 60γρ., 4-5 ετών 60-90γρ.), και σαλάτα εποχής (1 φλιτζάνι) με ελαιόλαδο (1 κουταλιά της σούπας, 15ml)  – προαιρετικά ψωμί (1 φέτα 30γρ.).
  3. Μοσχάρι κοκκινιστό (1- 2 ετών 40-60γρ., 2-3 ετών 60γρ., 4-5 ετών 60-90γρ.), με ρύζι (1/2 φλιτζάνι) ή μακαρονάκι (1/2 φλιτζάνι) και σαλάτα εποχής (1 φλιτζάνι)  με ελαιόλαδο (1 κουταλιά της σούπας, 15ml)  – προαιρετικά ψωμί (1 φέτα 30γρ.).
  4. Μακαρόνια (1/2 φλιτζάνι) με κιμά 1- 2 ετών (40-60γρ., 2-3 ετών 60γρ., 4-5 ετών 60-90γρ.), και σαλάτα εποχής (1 φλιτζάνι) με ελαιόλαδο (1 κουταλιά της σούπας, 15ml).
  5. Παστίτσιο και σαλάτα εποχής (1 φλιτζάνι) με ελαιόλαδο  (1 κουταλιά της σούπας, 15ml).
  • Ζυμαρικά έως 1 φορά την εβδομάδα:
  1. Μακαρόνια (1/2 φλιτζάνι) με σάλτσα λαχανικών και τυρί (φέτα, κασέρι, γραβιέρα – 30γρ.) και σαλάτα εποχής (1 φλιτζάνι) με ελαιόλαδο (1 κουταλιά της σούπας, 15ml).
  2. Μακαρονάκι (1/2 φλιτζάνι) με θαλασσινά (χταπόδι, καλαμάρια, σουπιές) και σαλάτα εποχής (1 φλιτζάνι) με ελαιόλαδο (1 κουταλιά της σούπας, 15ml).

Παρακαλούμε κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το oloigiatopaidi.gr . Ευχαριστούμε!

Αφήστε μια απάντηση