φιλ

Μαθαίνοντας τα παιδιά να αγαπούν τα βιβλία

Παιδαγωγικά, Προσχολική Ηλικία, Σχολική Ηλικία

Από το δάσκαλο Βαγγέλη Αλεξόπουλο.

φιλΜαθαίνοντας τα παιδιά να αγαπούν τα βιβλία

Ένα σημαντικό εφόδιο που πρέπει να πάρει κάποιος από την παιδική του ηλικία είναι το να μάθει να αγαπά τα βιβλία. Εύκολα διαπιστώνει όμως κανείς ότι πολλά παιδιά διαβάζουν λίγο έως και καθόλου εξωσχολικά βιβλία κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας.

Σε αυτό το άρθρο θα προτείνω κάποιους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να καλλιεργήσετε τη φιλαναγνωσία στο παιδί σας.

Αρχικά ο γονιός θα πρέπει να γνωρίσει τα οφέλη της, να τα εκτιμήσει και έπειτα να τα μεταφέρει και στο παιδί του. Η ανάγνωση βιβλίων λοιπόν,

  • Εμπλουτίζει το λεξιλόγιο
  • Αναπτύσσει τον εγκέφαλο και την ευφυΐα
  • Καλλιεργεί την φαντασία και την σκέψη
  • Βοηθάει το παιδί να χαλαρώσει
  • Δίνει λύσεις στα προβλήματα που το απασχολούν
  • Βελτιώνει την όραση και την ακοή
  • Καλλιεργεί το πνεύμα και τα συναισθήματα
  • Αναπτύσσει τις γνώσεις, τη μνήμη και τη δημιουργικότητα
  • Καλλιεργεί την ενσυναίσθηση και την αυτογνωσία
  • Βελτιώνει την ικανότητά του να συγκεντρώνεται και να μελετά τα μαθήματά του
  • Εντάσσει το διάβασμα στις καθημερινές του συνήθειες

 12,40€ μόνο 7,90€

εξωφ. οδηγος γονεα

*για περισσότερες συμβουλές διαβάστε το βιβλίο «Οδηγός γοΝέα»

Πίνακας: Δραστηριότητες που καλλιεργούν τη φιλαναγνωσία 

Ακούστε το παιδί σας! Ρωτήστε το για τα πράγματα που το ενδιαφέρουν, και ενθαρρύνετέ το να διαβάσει ποικιλία από βιβλία (π.χ. λογοτεχνία, κόμικς, περιοδικά, κ.ά.)
Δημιουργήσετε μία «ειδική ώρα» μαζί με το παιδί σας, όπου θα συναντιόσαστε για να διαβάσετε το βιβλίο σας. Η ύπαρξη αυτού του προγράμματος βοηθάει τα παιδιά να εντάξουν το διάβασμα στις συνήθειες τους.
Οργανώστε κατάλληλα το περιβάλλον. Κάνετε τα βιβλία, τα περιοδικά και τις εφημερίδες αντικείμενα του σπιτιού σας. Τοποθετήστε τα σε διάφορα σημεία μέσα στο χώρο σας και επιτρέψτε στα παιδιά να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε αυτά.
Η ώρα του ύπνου είναι μια πραγματικά ιδιαίτερη στιγμή για να μοιραστείτε ιστορίες. Η υπόσχεση για μία ακόμα ιστορία, ή η συνέχεια της χθεσινοβραδινής, κάνει τα παιδιά να αναμένουν με ευχαρίστηση την ώρα του ύπνου. Τα βιβλία αυτές τις στιγμές δημιουργούν χαρούμενες αναμνήσεις που τα παιδιά θα τις θυμούνται όσο μεγαλώνουν με ένα αίσθημα ασφάλειας και αγάπης.
Δώστε οι ίδιοι το καλό παράδειγμα! Διαβάστε βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, εγχειρίδια, καταλόγους, οτιδήποτε και να είστε σίγουροι ότι και το παιδί σας θα σας μιμηθεί.
Δωρίστε του ένα βιβλίο σε μία γιορτή, σε μια σημαντική στιγμή της ζωής του, ή ακόμα και με κάθε ευκαιρία. Τα δώρα από τα αγαπημένα πρόσωπα είναι πολύτιμα και δεν παραμελούνται εύκολα.
Εάν το παιδί σας δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στην τηλεόραση, αναζητήστε ταινίες βασισμένες σε βιβλία και ξεκινήστε ένα παιχνίδι αντιπαραβολής. Το παιδί θα προσεγγίσει το βιβλίο με διασκεδαστικό τρόπο έχοντας ως σημείο εκκίνησης κάτι που του αρέσει.
 Επισκεφθείτε βιβλιοπωλεία, βιβλιοθήκες ή άλλους χώρους όπου πραγματοποιούνται εκδηλώσεις με συγγραφείς. Η συνάντηση αυτή αποτελεί μία έντονη βιωματική εμπειρία για το παιδί και το βοηθά να κατανοήσει με ευχάριστο τρόπο την αξία ενός λογοτεχνικού έργου.

Να θυμάστε ότι είναι μια συνήθεια που καλλιεργείται. Αποτελεί διαδικασία η οποία μπορεί να πάρει πολύ χρόνο καθώς πρέπει να γίνει συνήθεια και έπειτα ανάγκη για το παιδί. Πολλά παιδιά πιθανόν να αντιδράσουν αρνητικά στις παροτρύνσεις του γονέα ειδικά αν δεν συνήθιζαν να διαβάζουν παλαιότερα. Για αυτό λοιπόν δεν χρειάζεται να πιέζονται με ευθύ τρόπο στο να διαβάσουν κάποιο βιβλίο. Αντίθετα κάποιες μικρές αλλαγές στο περιβάλλον και στην καθημερινότητα της οικογένειας μπορούν να φτιάξουν τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να αγαπήσει το παιδί το βιβλίο.

Οι παραπάνω τρόποι είναι ενδεικτικοί και μπορούν να αποτελέσουν ένα καλό ξεκίνημα για να μάθει το παιδί να αγαπά το βιβλίο. Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία και δώστε στα παιδιά σας το εφόδιο της φιλαναγνωσίας.

Μη ξεχνάτε ότι το διάβασμα είναι για το μυαλό ό,τι και η γυμναστική για το σώμα!

Καλή επιτυχία! 

Παρακαλούμε κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το oloigiatopaidi.gr . Ευχαριστούμε!

Αφήστε μια απάντηση