μουσικη βρεφικη ηλικια

Η επίδραση της μουσικής κατά την προγεννητική και πρώιμη βρεφική ηλικία

Ευ – ζην στα παιδιά, Μουσική

Από τον συνθέτη και καλλιτεχνικό διευθυντή του Ωδείου Κόψα, Δημήτρη Κόψα

Η επίδραση της μουσικής κατά την προγεννητική και πρώιμη βρεφική ηλικία

Ο Πλάτωνας έλεγε:

“Η εκπαίδευση στη μουσική είναι ανάγκη επιτακτική γιατί περισσότερο από οτιδήποτε στον κόσμο ο ρυθμός και η αρμονία επηρεάζουν το ενδότερο κομμάτι του εαυτού μας, και ο καθένας από εμάς θα πρέπει να ξέρει πως να το χαλιναγωγήσει.” 

μουσικη βρεφικη ηλικιαΗ μουσική εκπαίδευση είναι απαραίτητη και επιτακτική ανάγκη σύμφωνα με τον μεγάλο αρχαίο φιλόσοφο. Στη σύγχρονη εποχή μετά από πολλές μελέτες, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι η μουσική επηρεάζει τον άνθρωπο σε όλα τα στάδια της ζωής του…ακόμη και στο βρεφικό!

Η πρώιμη μουσική αλληλεπίδραση βοηθάει  στην ψυχολογική σύνδεση μεταξύ γονέα και μωρού. Πόση χαρά μοιράζεται το μωρό με τους γονείς του όταν κινούνται και οι 2 και συντονίζονται στους ρυθμούς ενός γρήγορου κομματιού. Το ίδιο ισχύει και για τις πιο απαλές μελωδίες, οι οποίες βοηθούν στην δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος και τόνωσης της ψυχολογικής ευστάθειας του μωρού.

Προσοχή όμως θέλει σε περίπτωση που οι γονείς από τον ενθουσιασμό τους θα θελήσουν να ακουμπήσουν στην κοιλιά της μητέρας μια ακουστική συσκευή, για να ακούσει καλύτερα το έμβρυο. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο και μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην ακουστική ικανότητα του εμβρύου, οπότε θα πρέπει να αποφεύγεται!

Από πολύ νωρίς στη ζωή μας οι μουσικές μας εμπειρίες υπάρχουν στον εγκέφαλο μας και αποτυπώνονται σε όλες τις εκφάνσεις της προσωπικής και κοινωνικής μας δράσης, όντες ακόμη μωρά. Οι μουσικές εμπειρίες αναλύονται από τον εγκέφαλο παρουσιάζοντας μια πολυσύνθετη προσέγγιση, που περιλαμβάνει το ακουστικό, το οπτικό, το γνωσιακό, το συναισθηματικό και κινητικό σύστημα.

Από την πρώιμη βρεφική ηλικία έχει αποδειχθεί ερευνητικά ότι το νανούρισμα και κάθε είδους μουσική αλληλεπίδραση  συντελεί στη σαφή βιολογική ανάπτυξη των μωρών. Η μουσική χρησιμοποιείται μερικές φορές και ως θεραπεία, κυρίως σε πρόωρα νεογνά, καθώς ερευνητικά δεδομένα έχουν παρουσιάσει ότι η παθητική μουσική ακρόαση βοηθάει τα μωρά στο να αποκτήσουν και να βελτιώσουν το προσωπικό τους βάρος μέσω της σωστότερης και πιο οργανωμένης πρόσληψης φαγητού.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Florida, πρόωρα βρέφη που άκουγαν κατά τακτά διαστήματα μουσική, ανεξαρτήτως είδους, ανέπτυξαν σημαντικά υψηλότερες διανοητικές και σωματικές ικανότητες από αυτά που μεγάλωσαν χωρίς να ακούν τη μουσική.

Πολλές ακόμη έρευνες έχουν αφιερωθεί στην επίδραση της μουσικής στην προγεννητική και πρώιμη βρεφική ηλικία. Όλες συνάδουν σε ένα συμπέρασμα:

Η μουσική ακόμα και στα πιο πρώιμα στάδια της ζωής του ανθρώπου είναι παρούσα και βοηθάει στο να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι!

Παρακαλούμε κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το oloigiatopaidi.gr . Ευχαριστούμε!

Αφήστε μια απάντηση