Τοπαλίδου6

Γυροειδής Αλωπεκία

Δερματολόγος, Ιατρικά

Από τη δερματολόγο Μαριλένα Τοπαλίδου

Γυροειδής Αλωπεκία

Τοπαλίδου6Η γυροειδής αλωπεκία ή  τριχοφάγος όπως είναι γνωστή στους περισσότερους είναι μια σχετικά συχνή  (συχνότητα που κυμαίνεται από 0.2 έως 1%) μη ουλωτική αλωπεκία  που μπορεί να προσβάλλει οποιαδήποτε έντριχη περιοχή.

Πως εμφανίζεται η ΓΑ;                                                      

Εμφανίζεται σαν μία ή περισσότερες άτριχες πλάκες κυκλικού η ωοειδούς σχήματος που συνήθως ανακαλύπτονται από την μαμά ή τον κομμωτή. Το δέρμα είναι φυσιολογικό χωρίς σημεία φλεγμονής ή λέπια και στα όρια των βλαβών υπάρχουν τρίχες σπασμένες ή που αποσπώνται εύκολα. Μπορεί να συνυπάρχουν αλλοιώσεις στα νύχια  κυρίως βοθρία (εντυπώματα), τραχυονυχία ,κοιλωνυχία ή λέπτυνση ονύχων.

Σε ποια ηλικία εμφανίζεται η ΓΑ;

Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία αλλά συνήθως εκδηλώνεται σε παιδική και νεαρή ενήλικη ζωή ενώ η επίπτωση της είναι ίδια περίπου και στα δυο φύλα.

Τι προκαλεί την ΓΑ;

Γενικά η ΓΑ θεωρείται αυτοάνοσο νόσημα. Κινητοποιείται ανοσολογικός μηχανισμός που έχει σαν στόχο-αντιγόνο τον τριχικό  θύλακα (ο ίδιος ο οργανισμός παράγει αντισώματα κατά των τριχών). Η κληρονομικότητα της πάθησης έχει αποδειχτεί αλλά έχει ποικίλη διεισδυτικότητα αφού σε πολλές αλλά όχι σε όλες τις περιπτώσεις  υπάρχει  οικογενειακό ιστορικό. Επιπλέον συχνά αναφέρεται ότι έχει προϋπάρξει ένα στρεσογόνο γεγονός πριν την έναρξη της νόσου.

Ποιες είναι οι μορφές της νόσου;

  • Είναι η εντοπισμένη κατά πλάκας όπου έχουμε μια ή περισσότερες αποψιλωτικές πλάκες. Είναι η συχνότερη μορφή.
  • Ολική ΓΑ . Σε αυτή την μορφή έχουμε ολική απώλεια του τριχωτού της κεφαλής.
  • Καθολική ΓΑ. Είναι η σοβαρότερη μορφή όπου έχουμε επιπλέον και απώλεια φρυδιών, βλεφαρίδων και τριχών του κορμού και άκρων.

Μπορεί η ΓΑ να συσχετίζεται και με άλλες παθήσεις;

Η ΓΑ μπορεί να συνυπάρχει και με άλλες αυτοάνοσες παθήσεις και ιδιαίτερα με θυρεοειδίτιδα hashimoto γι’ αυτό και πρέπει να διενεργείται έλεγχος θυρεοειδούς σε όλους τους ασθενείς. Ιστορικό ατοπίας υπάρχει σε ποσοστό 10-30%. Άλλα πιθανά συνυπάρχοντα νοσήματα είναι η λεύκη ,η νόσος Addison,  o ερυθηματώδης λύκος, μυασθένεια κα.

Πως  αντιμετωπίζεται η ΓΑ;

Η θεραπευτική αγωγή που θα ακολουθηθεί εξαρτάται κυρίως από την ηλικία του ασθενούς και από την έκταση της ασθένειας. Σ’ ένα παιδί η κύρια επιλογή είναι τα τοπικά κορτικοστεροειδή ενώ με ασφάλεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τοπικά ανοσοτροποποιητικά. Η συστηματική χορήγηση κορτικοστεροειδών  περιορίζεται σε λίγες περιπτώσεις όπου έχουμε ταχεία εξέλιξη της πάθησης. Μια άλλη επιλογή είναι η τοπική ανοσοθεραπεία ενώ δεν πρέπει να υποτιμάται η αξία της ψυχολογικής υποστήριξης.

Ποια είναι η πρόγνωση της ΓΑ;

Η εξέλιξη της πάθησης είναι απρόβλεπτη ενώ δυστυχώς οι υποτροπές είναι συχνές. Η πρόγνωση συνήθως είναι πολύ καλή κυρίως όταν έχουμε μια ή λίγες βλάβες όπου υπάρχει και η πιθανότητα της αυτόματης επανέκφυσης. Αντίθετα υπάρχουν επιφυλάξεις ως προς την εξέλιξη όταν υπάρχει θετικό οικογενειακό ιστορικό, η νόσος έχει μεγάλη έκταση και παρατεταμένη διάρκεια, όταν εμφανίζεται σε μικρή ηλικία ή υπάρχει ατομικό ιστορικό αλλεργιών.

Παρακαλούμε κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το oloigiatopaidi.gr . Ευχαριστούμε!

Αφήστε μια απάντηση