Γκιουζελίδου6

Διατροφή στο χωριό και στην πόλη

Διατροφή, Ευ – ζην στα παιδιά

Από τη διατροφολόγο Σταυρούλα Γκιουζελίδου

Διατροφή στο χωριό και στην πόλη

Γκιουζελίδου6Οι διατροφικές  διαφορές μεταξύ χωριού και πόλης σε μικρές κοινωνίες όπως είναι και η δική μας θα θεωρούσε κανείς  εκ πρώτης όψεως πως δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Οι περισσότεροι κάτοικοι της Κομοτηνής έχουν μια γιαγιά  στο χωριό που να τους προμηθεύει χωριάτικο κοτόπουλο, αυγά και φρέσκα λαχανικά από τον κήπο. Αν όμως εστιάσουμε λίγο περισσότερο στη διατροφή των μαθητών θα δούμε πως υπάρχουν κάποιες αξιοσημείωτες διαφορές , οι οποίες αυξάνονται όσο αυξάνεται και η απόσταση του χωριού από την πόλη, ο πληθυσμός του χωριού κ.α.

Υπάρχουν διάφορες ομάδες μαθητών που θα μπορούσαμε να αναλύσουμε όπως μαθητές από απομακρυσμένα χωριά που βρίσκονται όλη τη μέρα στην πόλη και επιστρέφουν το βράδυ στο σπίτι τους (συνήθως μαθητές γυμνασίου και λυκείου), μαθητές που έρχονται το πρωί στην πόλη και φεύγουν το μεσημέρι ή το απόγευμα , μαθητές που πηγαινοέρχονται 2 φορές τη μέρα στην πόλη, μαθητές που ζουν στην πόλη και μαθητές που ζουν και πηγαίνουν σχολείο στο χωριό. Επειδή θα ήταν πολύ κουραστικό να τις εξετάσουμε όλες συγχρόνως, επέλεξα να αναφερθώ λίγο παραπάνω στα παιδιά δημοτικού που πηγαίνουν σε σχολείο στην πόλη και αυτά που κατοικούν και πηγαίνουν σε σχολείο στο χωριό. Ας δούμε λοιπόν τις διατροφικές επιλογές που συνήθως έχουν.

Πρωινό : Και οι δυο κατηγορίες μαθητών έχουν το χρόνο να φάνε ένα πλήρες πρωινό στο σπίτι. Οι επιλογές είναι ίδιες συνήθως και περιλαμβάνουν γάλα με δημητριακά, γάλα με ψωμί και μέλι , αυγό ή κάποιο τοστ.

Ενδιάμεσα : Τα παιδιά στην πόλη έχουν περισσότερες επιλογές όπως κολατσιό από το σπίτι, κάποια σφολιάτα από το φούρνο , το κυλικείο  ή εδέσματα από το γειτονικό περίπτερο.

Τα δε παιδιά από το χωριό συνήθως παίρνουν σπιτικό κολατσιό ή κουλούρι από το φούρνο του χωριού. Κυλικείο συνήθως δεν υπάρχει στα επαρχιακά δημοτικά (όσο πιο μικρό και απομακρυσμένο είναι το χωριό από την πόλη τόσο μικρότερες οι πιθανότητες να υπάρχει κυλικείο) ,όπως και περίπτερα ή φούρνοι με πληθώρα εδεσμάτων.

Μεσημεριανό : Η πρώτη κατηγορία τρώει  μαγειρευτό φαγητό, ή αν η μητέρα δεν έχει προλάβει να μαγειρέψει παραγγέλνει από έξω κάτι, όπως σάντουιτς, πίτσα, κρέπα, μαγειρευτό φαγητό κτλ.

Η δεύτερη κατηγορία, τρώει σχεδόν πάντα μαγειρευτό φαγητό γιατί δεν υπάρχει η επιλογή της παραγγελίας και αν η μητέρα δεν πρόλαβε να μαγειρέψει τότε συνήθως αναλαμβάνει η γιαγιά. Είναι πολύ σπάνιες οι περιπτώσεις που θα φάνε κάτι αγοραστό .

Απογευματινό: Και οι δυο ομάδες μαθητών τρώνε τα ίδια π.χ. φρούτα, κέικ, τυροπιτάκια, κρουασάν, τοστ κλπ

Δείπνο: Αμφότεροι έχουν τις ίδιες επιλογές με το μεσημεριανό. Τα παιδιά στο χωριό όμως τείνουν να έχουν πιο παραδοσιακές επιλογές σε αυτό το γεύμα, όπως τραχανά, χυλοπίτες, χειροποίητες πίτες κ.α.

Έτσι λοιπόν παρατηρούμε πως τα παιδιά στην πόλη έχουν τη δυνατότητα να φάνε έτοιμο φαγητό σε τουλάχιστον 3 από τα 5 γεύματά τους ημερησίως ενώ τα παιδιά που ζουν και πηγαίνουν σχολείο στο χωριό σε πολύ λιγότερες περιπτώσεις. Γι’ αυτά το έτοιμο φαγητό και κυρίως το fast food αποτελεί εξαίρεση και όχι καθημερινότητα.

Δυστυχώς στις σύγχρονες  πόλεις που όσο πάει και απομακρύνονται από την παράδοση, το έτοιμο φαγητό έχει αρχίσει να καθιερώνεται όλο και περισσότερο στην οικογένεια. Το χαμηλό του κόστος, η έλλειψη χρόνου , η πολύωρη εργασία των γονέων και η όλο και ευκολότερη απόκτησή του (τηλεφωνικά ή μέσω ίντερνετ) είναι κάποιοι από τους λόγους που επιλέγεται τόσο συχνά το έτοιμο φαγητό.

Ωστόσο ο πιο ήρεμος τρόπος ζωής στα χωριά έχει αντίκτυπο και στις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων τους, οι οποίες περιλαμβάνουν πληθώρα λιχουδιών, όπως χειροποίητες πίτες, ζυμαρικά, γλυκά, γλυκά του κουταλιού, σάλτσες, γιαούρτι κλπ

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής δε θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη τη διατροφή στο χωριό αλλά όχι στον ίδιο βαθμό με αυτή της πόλης .Έτσι λοιπόν όσο πιο κοντά βρίσκεται το χωριό στην πόλη και όσο πιο μεγάλη είναι η πόλη, τόσο μεγαλύτερη είναι και η επιρροή.

Ευτυχώς η επαρχία της Ροδόπης κρατάει σε μεγάλο βαθμό τον παραδοσιακό τρόπο διατροφής , ο οποίος και επηρεάζει θετικά τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της πόλη μας.

Παρακαλούμε κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το oloigiatopaidi.gr . Ευχαριστούμε!

Αφήστε μια απάντηση