δακρ

Δακρύρροια – απόφραξη ρινοδακρυϊκού πόρου στην παιδική ηλικία

Ιατρικά, Οφθαλμίατρος

Από τη χειρουργό οφθαλμίατρο Αγγελική Σακαλή

δακρΤο πιο συνηθισμένο αίτιο δακρύρροιας στη βρεφική ηλικία είναι η συγγενής απόφραξη του ρινοδακρυϊκού πόρου.
Τα δάκρυα σε φυσιολογικές συνθήκες παροχετεύονται μέσω μικρών ανοιγμάτων στις γωνίες του άνω και κάτω βλεφάρου, που λέγονται δακρυϊκά σημεία και μπαίνουν στη μύτη μέσω του ρινοδακρυϊκού πόρου. Στην απόφραξη του ρινοδακρυϊκού πόρου τα δάκρυα δεν μπορούν να παροχετευθούν προς την μύτη, λιμνάζουν συνήθως στο κάτω βλέφαρο ή ξεχειλίζουν προς το μάγουλο.

Κάθε φορά που οι γονείς ή ο παιδίατρος έρχονται αντιμέτωποι με το στοιχείο της επίμονης δακρύρροιας του νεογνού θα πρέπει να απευθύνονται στον οφθαλμίατρο ο οποίος μπορεί να αποκλείσει άλλες αιτίες δακρύρροιας και κυρίως το συγγενές γλαύκωμα που αποτελεί ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση.

Συνοπτικά τα αίτια της δακρύρροιας στο βρέφος είναι τα εξής:

Συγγενής απόφραξη του ρινοδακρυϊκού πόρου,
Επιπεφυκίτιδα μολυσματικής ή ερεθιστικής αιτιολογίας,
Συγγενείς ανωμαλίες του ανωτέρου αποχετευτικού συστήματος (ατρησία δακρυϊκού σημείου ή σωληναρίου),
Βλεννοκήλη του δακρυϊκού ασκού,
Συγγενές γλαύκωμα,
Βλάβες του κερατοειδούς, ξένο σώμα κτλ.

Η απόφραξη του ρινοδακρυϊκού πόρου εμφανίζεται σε πάνω από 5% των νεογνών και παρουσιάζεται στο ένα ή και στα 2 μάτια. Πάνω από 90% υποχωρεί αυτόματα τον πρώτο χρόνο ζωής του νεογνού.
Το κύριο σύμπτωμα είναι η συσσώρευση των δακρύων στην επιφάνεια του ματιού και η υπερχείλιση στις βλεφαρίδες, τα βλέφαρα και το μάγουλο. Τα βλέφαρα μπορεί να κοκκινίσουν και να πρηστούν. Μερικές φορές είναι κολλημένα μεταξύ τους με κιτρινο-πράσινες εκκρίσεις (τσίμπλες). Σε βαριές περιπτώσεις μπορεί να παρουσιαστεί σοβαρή μόλυνση του δακρυϊκού συστήματος (δακρυοκυστίτιδα).
Τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινώνονται σε λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού (π.χ. συνάχι ή μπουκωμένη μύτη) ή σε έκθεση στο κρύο ή στον άνεμο.
Στα περισσότερα νεογνά αναφέρεται δακρύρροια και εκκρίσεις από τις πρώτες εβδομάδες ζωής.
Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με την έξοδο βλεννοπυώδους υλικού (τσίμπλας) από τα δακρυϊκά σημεία όταν εφαρμόζεται πίεση στο δακρυϊκό ασκό.
Η θεραπεία περιλαμβάνει μασάζ, τοπικές αντιβιοτικές σταγόνες, διάνοιξη και σε αποτυχία όλων αυτών επέμβαση μετά την ηλικία των 18 μηνών.

Το μασάζ του ρινοδακρυϊκού πόρου γίνεται με φορά από πάνω προς τα κάτω με στόχο να σπάσει η μεμβράνη που φράζει την εκβολή του ρινοδακρυϊκού πόρου. Αν η βατότητα δεν αποκατασταθεί με τον τρόπο αυτό μέσα στους πρώτους 10-12 μήνες πρέπει να γίνει άμεσα καθετηριασμός του ρινοδακρυϊκού πόρου.

Για τα βρέφη που δεν θεραπεύονται ένας δεύτερος καθετηριασμός μπορεί να είναι επιτυχής. Όταν το πρόβλημα επιμένει μετά από 2 καθετηριασμούς χρειάζεται επέμβαση.

Παρακαλούμε κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το oloigiatopaidi.gr . Ευχαριστούμε!

Αφήστε μια απάντηση