παιδιά-διατροφη

10 Συμβουλές για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας

Διατροφή, Ευ – ζην στα παιδιά

Από τη διατροφολόγο Σταυρούλα Γκιουζελίδου.

10 Συμβουλές για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας

παιδιά-διατροφηΤι πιο σημαντικό για ένα γονέα από την υγεία και την ευημερία του παιδιού του;

Όλοι θέλουν να προσφέρουν στα παιδιά τους τα εφόδια για να γίνουν καλοί άνθρωποι και με καλές συνήθειες. Βασικό κομμάτι αυτής της διαδικασίας αποτελεί και η διατροφή των παιδιών τους. Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από πληροφορίες περί υγιεινής διατροφής και δεν ξέρουμε πώς να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις πληροφορίες στην καθημερινότητά μας και του παιδιού μας.

Έτσι λοιπόν παρακάτω θα αναφερθώ σε κάποια βασικά σημεία που πρέπει να σταθούμε για να χτίσουμε κάποιες καλές διατροφικές και όχι μόνο συνήθειες. Πρέπει λοιπόν :

  • Να μαγειρεύουμε στο σπίτι και να αφήνουμε τα παιδιά να συμμετέχουν στη διαδικασία του μαγειρέματος. Έτσι θα μάθουν τα τρόφιμα και θα εξοικειωθούν με τα μαγειρευτά φαγητά. Η λύση του έτοιμου φαγητού θα πρέπει να περιορίζεται σε ελάχιστες ειδικές περιπτώσεις.
  • Προσπαθούμε να βρούμε καινούριες , ελκυστικές συνταγές για να καταφέρουμε να κάνουμε τα παιδιά μας να φάνε τις «αντιπαθητικές τροφές» π.χ. λαχανικά, όσπρια κ.α.
  • Οι μερίδες που σερβίρουμε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες του παιδιού. Δεν πρέπει ένα παιδάκι 6-7 χρονών να τρώει όσο ένας ενήλικας.
  • Το παιδί θα πρέπει να τρώει όταν πραγματικά πεινάει. Δε χάθηκε ο κόσμος, αν αφήσει το πιάτο του μισογεμάτο. Δεν έχουμε κάθε μέρα την ίδια όρεξη. Το αδειάζει αργότερα που θα πεινάσει. Μέχρι τότε η λύση βέβαια δεν πρέπει να είναι το εύκολο σνακ.
  • Να προτρέπουμε τα παιδιά να επιλέγουν τρόφιμα χαμηλά σε λίπος και ζάχαρη για να εξοικειωθούν με τις υγιεινές τροφές. Σ’ αυτό παίζουν καθοριστικό ρόλο οι δικές μας διατροφικές συνήθειες , γιατί τα παιδιά μιμούνται αυτό που βλέπουν και όχι αυτό που τους λέμε να κάνουν . Δε γίνεται λοιπόν στο ψυγείο και το ντουλάπι να υπάρχουν μόνο παχυντικές τροφές και εμείς να αναρωτιόμαστε γιατί το παιδί δεν επιλέγει για απογευματινό ένα γιαουρτάκι και παίρνει τα μπισκότα.
  • Δεν πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί με τα γλυκά ,γιατί η απαγόρευση κάποιας τροφής οδηγεί στην μεγαλύτερη επιθυμία για αυτή.
  • Να περιορίζουμε τις εξόδους των παιδιών σε fast-food, χωρίς να τις απαγορεύουμε τελείως, γιατί είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει αντίδραση (για μεγαλύτερα παιδιά).
  • Να εκπαιδεύσουμε το παιδί ώστε να μη συνηθίσει να συνδυάζει κάποιο χόμπι ή δραστηριότητα με το φαγητό. Η διασκέδαση δεν πρέπει να συνδυάζεται με το φαγητό. Ακόμη, αν είναι αναπόφευκτο το παιδί να φάει μπροστά στην τηλεόραση ,τότε φροντίζουμε ώστε να καταναλώσει ένα υγιεινό σνακ όπως σπιτικό ποπ κορν, φρουτοσαλάτα, γάλα με δημητριακά, γιαούρτι με μέλι κ.α.
  • Να περιορίσουμε τις ώρες που το παιδί παρακολουθεί τηλεόραση ή παίζει παιχνίδια στον υπολογιστή. Να ενθαρρύνουμε τη φυσική του δραστηριότητα, που δε βοηθάει μόνο στον έλεγχο του βάρους του, αλλά και στην καλή ψυχική του κατάσταση. Ένα παιδί πρέπει να αθλείται και να διασκεδάζει. Έτσι λοιπόν, αυξάνουμε τη σωματική δραστηριότητα της οικογένειας, οργανώνοντας περιπάτους, βόλτες με ποδήλατο, παιχνίδια με μπάλα, χορό, ακόμα και χρήση σκάλας αντί του ασανσέρ, ακινητοποίηση του αυτοκινήτου γα μικρές αποστάσεις
  • Απαγορεύονται οι αυτοσχέδιες δίαιτες και αν χρειάζεται να γίνει κάποια παρέμβαση, να ζητηθεί η συμβουλή ενός διαιτολόγου. Δεν κάνουμε πειράματα στην τόσο σημαντική για ανάπτυξη , φάση της ζωής του παιδιού.

Παρακαλούμε κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το oloigiatopaidi.gr . Ευχαριστούμε!

Αφήστε μια απάντηση